SJF roept de Zweedse regering op Koerdische media te steunen

De publicatie van de Zweedse journalistenbond wees op de aanvallen op de Koerdische media en riep op tot solidariteit.

De publicatie van de Zweedse Journalisten Federatie (SJF) bekritiseerde de westerse landen die zwijgen over de Turkse staatsdruk en aanvallen op de Koerdische media en riepen de Zweedse regering op Koerdische media te steunen.

In een artikel getiteld “Alice Bah Kuhnke steunt Koerdische media”, werden minister Margot Wallström en Minister van Democratie en Cultuur Alice Bah Kuhnke bekritiseerd omdat ze twee jaar geleden van de VN een ombudsman eisten voor de bescherming van journalisten twee jaar geleden, en het zwijgen rondom Erdogan’s aanvallen op de media.

“Grootse gevangenis van journalisten ter wereld”

De publicatie wees op de druk op de media in Turkije: “Turkije, het zonnige paradijs waar veel Zweedse mensen hun vakanties doorbrengen, is de grootste gevangenis ter wereld geworden voor journalisten en mensen met verschillende opvattingen. De despotische en ultra-nationalistische president van Turkije Erdoğan kan de minste kritiek op zichzelf en zijn regime niet verdragen. En nu heeft hij 90% van de media onder zijn controle.”

Het artikel vermeldde dat Erdoğan de Demirören Group de opdracht had gegeven om media-organen onder de Doğan Group te kopen en twee grote bedrijven overnam die dagbladen uitreikten, waarmee ze controle krijgen over de Turkse media.

” Druk op Koerdische media moet worden weggenomen”

Het artikel bekritiseerde het gebrek aan berichtgeving over de druk tegen pro-Koerdische publicaties of media-organen, hoewel deze allemaal op de Zweedse media zijn geweest: “Het sluiten van de laatste Koerdische krant Azadiya Welat was geen wereldnieuws”, en het artikel  benadrukte de noodzaak voor de Zweedse media om de aanvallen op Koerdische media op de agenda te zetten.

Het artikel wees er ook op dat de Turkse politie na Azadiya Welat ook een inval deed bij de krant Özgürlükçü Demokrasi en bij drukkerij Gün waar de krant werd gedrukt, en vervolgens werden de journalisten en eigenaar van de drukkerij gearresteerd.

“Erdogan wilt dictatuur versterken”

Het artikel stelde dat Erdoğan de kranten overnam en wetgeving goedkeurde om de RTÜK online publicaties te laten beheren: “Dit alles toont aan dat Erdoğan vóór de verkiezingen van 2019 zijn dictatuur probeert te versterken. Erdoğan is bang dat een vrije media zijn nederlaag zal veroorzaken. ”

In het artikel staat dat 17 media-instellingen, waaronder de Federatie van Internationale Journalisten, de Internationale PEN en Journalisten zonder Grenzen die de aanvallen op Koerdische media veroordelen, positief maar onvoldoende zijn. “De VN, de EU, grote mogendheden en EU-landen moeten Erdoğans hatelijke oorlog tegen de media veroordelen”, zei het artikel en riep de buitenwereld op zich te verzetten tegen de aanvallen op Koerdische media.

“Zweden moet zich uitspreken”

Schrijvers van het artikel Kurdo Baksi en Murat Kuseyri, journalist en schrijver zeiden: “Hoe lang zal de Zweedse regering stil blijven in het licht van de gruwelijke ontwikkelingen met betrekking tot de media in Turkije, een kandidaat voor de Europese Unie?” En riep de Minister van Democratie- en Cultuur Alice Bah Kuhnke op om de Koerdische media te steunen.