Vrouwen organiseren zichzelf in Deir ez-Zor

Na de bevrijding van Deir ez-Zor van de Islamitische staat door de SDF, organiseren de vrouwen van de regio zichzelf.

Na de bevrijding van Deir ez-Zor van de Islamitische Staat (IS) door de Syrische Democratische Krachten (SDF), bouwen vrouwen uit de regio zorgvuldig georganiseerde structuren. Dit werk heeft grote invloed, vooral op de vrouwen die door ISIS werden gedwongen zich in zwarte sluiers te wikkelen en een leven als slaaf te leiden.

Ontmoetingspunt voor de vrouwen is het vrouwencentrum, waar problemen worden besproken en opgelost en er wordt educatief werk georganiseerd. Sinds de opening van het centrum hebben 250 vrouwen klachten ingediend. 200 van de zaken zijn nu gesloten en in 50 gevallen loopt het onderzoek nog steeds.

Aischa El-Nehar behoort tot het management van het Vrouwencentrum. De tijd onder de IS-regels was bijzonder moeilijk voor vrouwen, ze zegt: “Na de bevrijding door de SDF zijn de vrouwen echter enthousiast teruggekeerd naar het sociale leven. Velen werken nu in vrouwenraden en gemeenten en nemen ook de verantwoordelijkheid op zich voor militaire doeleinden n politiek werk.”