HDP Demirtaş voor rechtbank:”Ik sta achter alles wat ik heb gedaan en gezegd”

“We werden van veel dingen beschuldigd, maar de echte sabotage kwam opnieuw van Turkse zijde, die niet wilde dat het vredesproces begon en werkte, met zijn intelligentie, om deze historische poging te saboteren.”

De derde hoorzitting van het hoofdproces van Selahattin Demirtaş, co-voorzitter van de Democratische Volkspartij (HDP), vond plaats op woensdag. Dinsdagnacht werd Demirtaş naar de Sincan gevangenis gebracht vanuit de gesloten gevangenis Edirne F Type waar hij gedetineerd zit.

HDP Co-voorzitters Sezai Temelli en Pervin Buldan, verschillende partij-parlementsleden en aanhangers uit Ankara en naburige steden woonden de hoorzitting bij.

Demirtaş, zelf advocaat, herinnerde eraan dat het hoofdofficier van Ankara had gekozen voor een “geen jurisdictie” -besluit en het bestand naar Amed stuurde, ondanks een beslissing van het zware strafhof van Ankara die het tegenovergestelde had gezegd. Demirtaş zei:

“Normaal gesproken had de jurisdictie kwestie moeten worden opgelost: er zijn twee verschillende beslissingen van het zware strafhof. Er is een raar iets aan de hand tussen Ankara en Diyarbakir. Niemand lijkt te willen bepalen wie de jurisdictie heeft om het proces te openen. Blijkbaar is de beurt nu aan Ankara. Maar ondanks het besluit van twee zware strafhoven, blijft het dossier heen en weer gaan en daarom, aangezien geen enkele openbare aanklager de rol van coördinator op zich kon nemen, is het aan een van deze openbare aanklagers om alstublieft de bestanden samen te voegen in Diyarbakır.”

“Ik sta achter alles wat ik heb gedaan en gezegd”

Demirtaş voegde toe: “Ik ben 12 jaar parlementslid, co-voorzitter voor 8 jaar. We weten hoe de staat werkt.”Het besluit voor deze operatie tegen mij werd genomen op de avond van 6 oktober. Ik was op 5 oktober in het buitenland en daarom was de operatie vertraagd. Ik weet ook dat degenen die de arrestatie hadden gepland geïrriteerd waren omdat ik niet was verhinderd om naar het buitenland te gaan. en ik ben inderdaad gearresteerd, in ons huis overvallen.”

Demirtaş ging verder: “Het was duidelijk dat het een politieke operatie was en dat de vervolging daar deel van uitmaakte. Maar op een dag zal er in dit land een onafhankelijke rechterlijke macht zijn. En op die dag zullen die rechters die handelden met de bevoegdheden die ze zichzelf gaven door middel van de Grondwet verantwoordelijk worden gehouden voor alles wat ze deden. Hiervoor zullen we op alle mogelijke manieren onze inspanningen voor gerechtigheid voortzetten.

Zoals ik al eerder zei; Ik ontken niets van wat ik heb gedaan en wat ik heb gezegd. Ik heb niets gedaan of gezegd om bang voor te zijn. Het draait allemaal om mijn activiteiten. Maar ik moet het hebben over de laster, de valstrik, die tegen mij en de anderen was ingesteld “.

“Niet 500 honderd pagina’s, mijn toespraken vulden 5 miljoen pagina’s”

Demirtaş luisterde naar de samenvattingen en verzette zich tegen elke beschuldiging, waarbij hij aantoonde dat de hele zaak inderdaad uit valstrikken en leugens was opgebouwd.

“Mijn woorden zijn uit de context gehaald. De aanklacht bevat slechts een klein gedeelte over mijn activiteiten. Het is een schande voor mij om te zien dat ze zeiden dat dit mijn politieke activiteit zijn. Mijn werk bestaat niet uit 500 pagina’s, ik heb 5 miljoen pagina’s geschreven. Ik zal ze allemaal verdedigen. Maar ik zal nooit instemmen met de laster en de valstrikken die mij worden opgelegd, en jouw rechtbank beoordeelt nu de lasterlijke valstrik van de FETO.”

Demirtaş voegde toe: “De Koerdische kwestie wordt opgevangen door geweld, oorlog en wapens. Er is geen wil om een ​​oplossing te vinden aan de Turkse staatszijde. Waarom? Als Turkije het Koerdische probleem oplost, zal het niet in staat zijn om door te gaan met zijn beleid dat geen rekening houdt met de vrede in dit land.

Vrede is eigenlijk een probleem dat alle mondiale weegschalen kan beïnvloeden, het hele scenario in een land kan veranderen, en velen zouden een deel achterblijven “.

Demirtaş ging vervolgens door met het opsommen van voorbeelden van hoe het beleid van de staat er een was van het vergrendelen van elke oplossing. “Ongeacht waar we spreken, wat we zeiden, we worden er altijd van beschuldigd dat we door de PKK zijn geïnstrueerd. Of we nu in het parlement zijn dat zich bezighoudt met de nieuwe grondwet, in universiteiten die met de Koerdische taal omgaan, in raden die zich bezighouden met stadsproblemen, we zijn er altijd van beschuldigd dat we in opdracht of namens de PKK hebben gehandeld. Ik heb het eerder gezegd: ik heb nooit in mijn politieke leven instructies gekregen of verteld wat ik moest doen, noch door de PKK noch door iemand anders. Ik zou het nooit accepteren om verteld te worden wat te doen, degenen die mij kennen, weten dit heel goed.”

Terugkomend op de Newroz-oproep van 2013 door de Koerdische leider Abdullah Ocalan die een volgende fase van de strijd markeert en een echt begin van het vredesproces oproept, herinnerde Demirtaş zich: “We werden beschuldigd van veel dingen, maar de echte sabotage kwam opnieuw uit de Turkse kant die niet wilde dat het vredesproces begon en deed inspanningen, met zijn intelligentie, om deze historische poging te saboteren.”

Na het einde van zijn verklaring zei Demirtaş: “Wij maken politiek, we zijn de derde grootste partij van Turkije. Wij zijn geen piraten demonstranten.”

Demirtaş wordt beschuldigd van “het instellen en besturen van een terroristische organisatie”, “het maken van propaganda voor een terroristische organisatie” en wordt aanklaagd met straffen tot 142 jaar cel. Demirtas is in het laatste jaar bij 33 zakenen aangeklaagd. Zijn zaak in 19e Hoge Strafhof in Ankar was al eerder voorbereid en naar het Parlement gezonden met de bedoeling zijn immuniteit op te heffen.