Erdoğan’s “kindsoldaten” in Duitse moskee

Een moskee in Herford, Duitsland, die onder de controle staat van de Turks-Islamitische Unie voor Religieuze Zaken (DİTİB), heeft de meeste foto’s en video’s met kinderen die paraderen in uniform met nepvuurwapens verwijderd van haar website als gevolg van een woedende publieke reactie van pers en politici.

De moskee opereert net als veel andere moskeeën in Duitsland onder de DİTİB, die wordt bestuurd door de Turkse regering onder leiding van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan. DİTİB beweert dat de gebeurtenis bedoeld was om de gevechten in Gallipoli in de Eerste Wereldoorlog te herdenken, tijdens welke een geallieerde invasie door de Turken werd afgeweerd.

DİTİB, dat ook een van de meest invloedrijke lange armen van het Erdogan-regime in Duitsland is, organiseerde een evenement in een van zijn moskeeën en bracht Turkse kinderen tussen de 4 en 7 jaar oud in militaire unifornmen, waarna ze later door de moskee marcheerden met nepgeweren. DİTİB deelde afbeeldingen van het evenement op online locaties niet wetende dat er zoveel kritiek zou komen op deze activiteiten in het gebedshuis waardoor de beelden later werden verwijderd omdat het voor opschudding zorgde bij het Duitse publiek en politici.

De Duitse regering heeft haar bezorgdheid geuit over de inspanningen van de Turkse regering om politieke invloed uit te oefenen in moskeeën verbonden met de DİTİB, die meer dan 900 moskeeën in Duitsland controleert, om steun te krijgen voor een militaire operatie in het noorden van Syrië, volgens een verhaal in de Turkse versie van Deutsche Welle (DW) op vrijdag. Het meerendeel van de Nederlandse Turkse moskeeën zijn eveneens van DITIB (Diyanet).

Met de start van de invasie-aanvallen tegen Afrin kwamen de 900+ DİTİB-moskeeën terug op de publieke agenda. Deze moskeeën opereren direct onder Erdoğan en hebben protesten ontvangen van de Duitse gemeenschap voor het houden van gebeden voor Turkse soldaten en racistische preken, maar de Duitse rechterlijke macht had nog niet eerder onderzoek ingesteld.