Misdaad tegen de mensheid in Hasankeyf

Er wordt een misdaad tegen de mensheid gepleegd in Hasankeyf die, met zijn 12 millennia lange geschiedenis, zal worden overstroomd wanneer de Ilısu Dam is voltooid.

Inwoners van Hasankeyf zeggen dat de vernietiging van de 12 millennia oude oude stad een misdaad tegen de mensheid is en dat de wereld niet moet zwijgen en toekijken.

Hasankeyf-bewoner Musa Şengel verklaarde dat de fundering van de mensheid in Mesopotamië was gelegd, en de menselijke geschiedenis en al zijn mysteries zijn verborgen in de oude stad Hasankeyf, zoals het  graf dat vorig jaar werd ontdekt en 15.000 jaar oud is. Şengel zei: “Hasankeyf is het hart van Mesopotamië. Het is de identiteit van de geschiedenis en de mensheid. Mensen zouden niet moeten zwijgen. We zullen Hasankeyf blijven verdedigen.”

Ze slopen alles

Fırat Argun, werkzaam in de toeristenbranche die Hasankeyf al jarenlang verdedigt om de stad levend te houden, verklaarde dat zelfs moskeeën zijn afgebroken met bouwmaterieel, zonder aanzien. Argun zei: “Ze hebben eerst de moskee in Hasankeyf afgebroken. Deze lelijke benadering is respectloos voor ons geloof. Toen slopen ze de huizen van de districtbewoners. Degenen die het huis van Allah konden slopen, konden natuurlijk de huizen van de burgers met groot gemak afbreken. Ze hebben zelfs de nesten van broedende dieren afgebroken. Iedereen zou tegen deze tirannie moeten opkomen.”

De verplaatsing is voor uiterlijk vertoon

Recentelijk zijn sommige artefacten verplaatst naar verschillende locaties onder het mom van het behoud van Hasankeyf, maar de wereldwijd belangrijke historische schatten in de oude stad zijn beide beschadigd door bouwmachines en zijn gedoemd te worden overstroomd. Terwijl Hasankeyf haar einde nadert, haasten binnenlandse en buitenlandse toeristen zich naar het gebied om de oude stad nog een laatste keer te bekijken voordat deze wordt vernietigd.