Foto's: Ruben Hamelink\Studio Jonas

Opening van het het Volksparlement van Rojava in Dêrik, Cezîrê Canton, Democratische Federatie van Noord-Syrië.

Het schitterende Parlementsgebouw dat werd gebouwd in samenwerking van de Democratische federatie van Noord-Syrië en Studio Staal, Rojava werd gisteren geopend en ingehuldigd met toespraken van mede-bedenker Amina Osse en coburgemeesters Abu Delil en Rojin Çeto.

De Democratische Federatie van Noord-Syrië, ook bekend als Rojava (West-Koerdistan), werd onafhankelijk verklaard door Koerdische revolutionairen en hun Arabische en Assyrische bondgenoten in 2012. In plaats van een onafhankelijke staat, is Rojava georganiseerd als een “staatloze democratie”, gericht op lokale zelfbestuur, met de nadruk op gendergelijkheid en gemeenschappelijke economie. Ondanks voortdurende bedreigingen door de Islamitische Staat en recente aanvallen van Turkije, hebben de mensen van Rojava een nieuw sociaal model kunnen creëren met universiteiten en culturele centra, alles weerspiegeld in de internationalistische samenwerking van de New World Summit – Rojava.

Amina Osse, voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken, droeg de Nederlandse kunstenaar Jonas Staal en zijn New World Summit-team op tijdens een onderzoeksreis naar de regio in 2014 om een ​​nieuw openbaar parlement te ontwikkelen dat de prestaties van de Rojava-revolutie zou symboliseren. Osse stelde voor dat dit parlement een openbare ruimte zou worden, die door lokale gemeenten zou worden gebruikt voor demonstraties, culturele evenementen en internationale conferenties. Dit publiek parlement zou een symbool zijn van een nieuwe wereld in wording, terwijl het tegelijkertijd een van de plaatsen is waar deze nieuwe wereld wordt gemaakt.

Laatste voorbereidingen voor de inauguratie van het volksparlement van Rojava in Derik.

Het project is bedoeld om alle lokale, regionale raden binnen de stad samen te late komen door een gemeenschappelijke buitenruimte te bieden waar gemeenschaps- en maatschappelijke groeperingen en verenigingen kunnen samenkomen en een dialoog en discussie aangaan in de dagelijkse praktijk van democratische co-existentie.
Het is een zichtbare weergave van de democratische infrastructuur die de hegemonische machtsovername, het gezag, het elitarisme binnen de burgermaatschappij verbreekt in overeenstemming met de ideologie van democratisch confederalisme.
Even belangrijk is dat dit project een herinnering is aan het belang van infrastructuur en hoe het architectonisch ontwerp van steden, wegen, servicegebouwen, parken en gemeenschappelijke ruimten actief kan worden gebruikt in het democratiseringsproces.
Het volksparlement is een prachtig symbool en een weerspiegeling van het feit dat een samenleving die zich inzet voor vreedzaam pluralisme elke maatregel zal gebruiken om een ​​democratische basis te leggen voor de opbouw van een nieuwe wereld.

Geïnspireerd door New World Summit – het Rojava-parlement wil het Van Abbemuseum experimenteren met nieuwe vormen van publieksvergaderingen in een openbaar kunstmuseum. Gezien de vele momenten van crisis in traditionele, westerse democratische staten, probeert het museumparlement de platforms te verbreden en te diversifiëren waarbinnen verklaarde en staatloze mensen kunnen handelen. Naast het parlement documenteert een tentoonstelling het proces van conceptualisering en visueel ontwerp. Voor de periode van minimaal een jaar wordt deze nieuwe faciliteit in het museum geprogrammeerd door de Rojavan diaspora in Nederland en Europa, evenals door het Van Abbemuseum en Staal’s team. Het zal het publiek kennis laten maken met de filosofie van de staatloze democratie van Rojava, haar uitdagingen en prestaties, haar kunst, cultuur, muziek en poëzie. Het zal een ruimte zijn om opnieuw democratie te leren en te beoefenen.

Twee Volksparlementen van Rojava zijn bijna klaar: één in Rojava en één in Nederland.

Meer informatie over de twee projecten:

Het project in Rojava

Het project in het Van Abbemuseum

Fotocredits: Ruben Hamelink\Studio Jonas 

Tekst: Hawzhin Azeez, Van Abbemuseum

Vertaling: Team Koerdischnieuws