Gedenksteen Armeense genocide in Amsterdam

De gedenksteen is voor de Armeense gemeenschap een langgekoesterde wens, zegt Vahan Avakian, voorzitter en initiatiefnemer van de culturele stichting Sint Grigor Narekatsi.

Het monument is gemaakt door een lokale kunstenaar in Armenië, het bestaat uit drie delen en zal worden gemonteerd op de buitenmuren van de Armeens-Apostolische Kerk in Amsterdam. De openingsceremonie zal worden gehouden op 21 april en een commissie met vertegenwoordigers van de Armeense regering zal aanwezig zijn bij de ceremonie.

Het monument is 3 meter hoog en bevindt zich op een centrale en goed zichtbare plaats in de stad, op de hoek van de Krom Boomsloot en de Keizerstraat.

Dit is niet de eerste keer dat een monument in Nederland wordt geplaatst ter herdenking van de Armeense genocide: er zijn monumenten op de binnenplaats van de k Armeense kerk in Almelo en de begraafplaats in Assen geplaatst, maar die waren niet zichtbaar.

Het monument werd in januari goedgekeurd door de gemeenteraad van Amsterdam en de nodige fondsen van 13.000 euro werden opgehaald door de Armeense gemeente.

1,5 miljoen Armeniërs werden gedood tijdens de genocide van 1915. Voorzitter Vahan Avakyan van de Culturele Stichting Sint Grigor Narekatsi sprak met de krant Parool en zei: “Er zijn bijna geen Armeense families die geen slachtoffer waren van de genocide.” Avakyan verklaarde dat de slachtoffers verloren zijn gegaan in massagraven en dat het monument de overlevenden een kans zal geven om de slachtoffers te gedenken.

Het Nederlandse parlement had in februari ook een wet aangenomen die officieel de gebeurtenissen van 1915 identificeerde als een “genocide”, wat leidde tot verdere toegenomen spanningen tussen Turkije en Nederland. Vijf kamerleden werden bedreigd “maar ik ben daar serieus trots op,’’ zegt GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil. ,,De tijd van intimidatie en demonisering is voorbij.’’

De vijf vonden dat Denk-leider Tunahan Kuzu een kwalijke rol heeft gespeeld in de affaire. Hij zei vrijdag op de Turkse zender Ahaber dat Nederlandse Kamerleden met een Turkse afkomst ‘rekenschap’ moesten afleggen. ,,Ze moeten laten zien aan welke kant ze staan.’’ Denk stemde als enige partij tegen een motie om de Armeense genocide te erkennen.

Tweede Kamer-voorzitter Khadija Arib liet via het tv-programma Nieuwsuur weten dat ze het onacceptabel vindt ‘dat Nederlandse Kamerleden met een Turkse achtergrond in Turkije als landverraders worden weggezet’.

Avakian maakt zich echter geen zorgen om provocaties vanuit Turkse hoek. “Provocaties zijn nooit uit te sluiten in een stad met een grote Turkse gemeenschap, maar we verwachten geen problemen,” zegt Avakian.