Beeldopnamen van executie student Kurkut in Amed tijdens Newroz

Er is beeldmateriaal opgedoken van Kemal Kurkut die tijdens Newroz-vieringen in Amed in 2017 op straat werd geëxecuteerd.

Op de beelden die het Persbureau Mesopotamië heeft gepubliceerd, is duidelijk te zien dat Kurkut gemakkelijk zonder geweld kon worden gearresteerd, maar opzettelijk met een pistool werd doodgeschoten.

De uitvoering vond plaats op 21 maart 2017 in Amed. Kemal Kurkut was een 22-jarige universiteitsstudent die naar Maledya kwam om Newroz te vieren, en werd aangevallen door de politie bij de ingang van het feestterrein. De verzamelde beelden van de pers en van de gepantserde politievoertuigen aan de Evrim Alataş Avenue, evenals de beelden van naburige bedrijven, tonen het moment waarop Kurkut werd neergeschoten. De volledige omstandigheden van de opnamen van Kurkut werden voor de tweede keer op camera vastgelegd en de gecorrigeerde beelden werden toegevoegd aan het case-bestand.

In het politieverslag werd Kurkut beschuldigd, maar volgens beveiligingscamera’s loopt Kurkut snel naar het politiecontrolepunt, maar stopt op een gegeven moment om het vest dat hij droeg op de grond te gooien en gaat dan verder.

Tegelijkertijd volgt een politieagent in burger Kurkut van achteren. De gebeurtenissen klinken als volgt, volgens de details in de beelden:

De politieagenten zaten te wachten, begonnen vervolgen hun geweren uit te schakelen toen ze Kurkut zagen aankomen, met een waterfles in zijn linkerhand en een mes in zijn rechter, ontbloot bovenlijf en het mes op zijn eigen borst gericht. Enkele officieren schoten met hun geweren in de lucht en anderen richtten hun geweren op Kurkut.

Kurkut liep naar waar hij opgedragen werd te lopen met het mes op zichzelf gericht en maakte een plotselinge beweging richting de politieagenten die probeerden dichterbij te komen, zei toen iets waarna hij naar het evenemententerrein rent. De politieagenten volgden Kurkut met hun geweren op hem gericht. Enkele andere officieren schoten in de lucht.

De beschuldigde politieman Y.Ş. bevond zich 5-6 meter links van Kurkut toen hij bij het checkpoint kwam. Y.Ş wees met zijn pistool niet naar Kurkut’s voeten maar naar zijn torso en vuurde twee opeenvolgende schoten af.

De beelden laten zien dat Kurkut plotseling schokt als de kogel zijn borst doordringt. Hij raakte zijn wond aan en keek, en begon toen te vertragen. De politieagenten voor het waterkanon tegenover Kurkut weer schoten in de lucht.

De agenten achter hem volgden Kurkut met hun vingers op de trekker. Kurkut hield zijn bloedende linkerkant op de plaats waar de kogel hem raakte, strompelde, probeerde door het waterkanon over de hobbel te strompelen en verloor enkele seconden later het bewustzijn . Hij viel op zijn knieën en rolt vervolgens van de hobbel af. De beschuldigde officier Y.Ş. richtte zijn pistool naar de grond nadat hij Kurkut op had neergeschoten en liep kalm naar de plek waar Kurkut viel. Toen hij bij Kurkut aankwam, besteedde agent Y.Ş. tijd aan het wegnemen van het mes en het doorzoeken van Kurkut’s lichaam. Enige tijd later gaven ze Kurkut eerste hulp, waarna hij met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Kurkut verloor later zijn leven in het Memorial Hospital waar hij naartoe werd gebracht.

Het beeldmateriaal laat niet zien waarom Kurkut terugkeerde van het controlepunt en een slagerswinkel binnenging om een ​​mes te nemen, waarom hij zijn hemd uittrok, en wat voor geschil hij eerder had met de officieren op het zoekpunt toen hij daar voor het eerst naar toe ging schietincident.

In de eerste verklaring van de gouverneur werd Kurkut een zelfmoordterrorist genoemd, maar Dihaber publiceerde foto’s van de schietpartij, waarna het gouvernement terugkrabbeklde en de start van een onderzoek aankondigde.

Inhumane behandeling na de executie

Het lichaam van Kurkut werd naar zijn geboortestad Malatya gestuurd om daar begraven te worden, en de familie wilde het lichaam voorbereiden om begraven te worden op het Alibaba-kerkhof. Maar de ambtenaren van de gemeente Battalgazi sneden het water af van het mortuarium. De gemeenteambtenaren stonden niet toe dat de familie, die het lichaam wilde wassen en voorbereiden om met hun eigen middelen te begraven, dat het lichaam zou begraven worden naast het graf van Kurkut’s vader. De gemeente weigerde ook om het gezin te voorzien van een lijkwagen. Ondanks alle obstakels kon het lichaam met de bus van een buurman naar de Topbaş-begraafplaats worden gebracht en waar het uiteindelijk werd begraven. Later bleek dat Kurkut een overlevende was van het bloedbad op 10 oktober in Ankara, waar ISIS 109 burgers afslachtte.

Uitvoerder executie aan het werk

Na publieke verontwaardiging lanceerde het hoofdofficier van justitie van Diyarbakır een onderzoek tegen de twee politieagenten die op Kurkut hadden geschoten. Officer Y.Ş. (32) werd op proef vrijgelaten door de rechter.

Verweerder Y.Ş. werd opgeschort als onderdeel van een administratief onderzoek, maar werd 3 maanden later hersteld. De hoofdofficier van justitie voltooide het onderzoek 7 maanden na de moord op Kurkut en stelde een aanklacht in voor “mogelijke poging tot doodslag” tegen de beschuldigde politieman die terechtstonden zonder voorlopige hechtenis, met het verzoek voor een ​​levenslange gevangenisstraf.

Een totaal van 13 kogelhulzen van 9×19 mm werden in de scène teruggevonden, zei de aanklager, en stelde vast dat het fragment van het omhulsel van de kogel dat de linkerhand van Kurkut trof, toebehoorde aan de gewapende beklaagde Y.Ş.

De zaak van O.M., de andere politieagent die samen met beklaagde Y.Ş werd gedetineerd, werd verworpen omdat de omhulsels van de kogels die uit Kurkut’s lichaam waren gehaald niet overeenkwamen met zijn geweer. In de eerste hoorzitting van de zaak bij het Hoge Strafhof nr. 7 in Diyarbakır oordeelde de rechtbank dat de beklaagde zou worden vrijgelaten, ondanks dat de officier van justitie om arrestatie vroeg.

De tweede hoorzitting in de zaak zal op 26 april plaatsvinden. Kurkut’s advocaat, Reyhan Yalçındağ Baydemir diende verschillende verzoeken in om de beschuldigde politieman te laten arresteren omdat hij in staat was te knoeien met bewijsmateriaal en vanwege vluchtrisico, maar ze werden allemaal afgewezen. Het administratieve onderzoek tegen de politieagenten die onjuiste informatie over het incident hadden gegeven en pogingen deden om beelden te wissen van de moord die journalisten hadden vastgelegd wegens “misbruik van hun plichten” en “verdoezelen en manipuleren van bewijsmateriaal”, gaat nog steeds door.