Zwitserland stopt wapenverkoop aan 21 landen, waaronder Turkije

Het Zwitserse ministerie van Economie heeft aangekondigd dat ze 48 aanvragen voor de export van oorlogswapens in het jaar 2017 hebben afgewezen. De verzoeken waren afkomstig uit 21 landen, waaronder Turkije, Mexico, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Saoedi-Arabië.

De krant Le Matin Dimanche schreef: “De langst bekende lijst met 48 inzendingen is meer dan het dubbele van de voorgaande jaren.” Het gaat om 20 miljoen Zwitserse Franken.

Bedrijven moeten een voorafgaand verzoek indienen bij het ministerie van Economische Zaken voordat zij wapens exporteren naar landen met conflicten, en het ministerie beslist of de export aanvaardbaar is.

De bedrijven die vorig jaar werden afgewezen, moesten gepantserde voertuigen en munitie verkopen aan Turkije. Het ministerie stopte ook de uitvoer van mortiergranaten naar Koeweit, terwijl aanvalswapens, granaten en kogels van klein kaliber niet meer zijn toegestaan ​​voor Mexico. Het verzoek van de Verenigde Arabische Emiraten om kogels van groot kaliber werd eveneens afgewezen.

Het ministerie van Economie heeft afgezien van het uitbrengen van verklaringen over de verzoeken om wapenexport, maar het federale gerechtshof heeft onlangs een vonnis uitgesproken waardoor het ministerie transparanter werd. Het federale gerechtshof oordeelde dat de export van oorlogswapens een hoge publieke belangstelling vormt en het is belangrijk dat de media de activiteiten van de autoriteiten controleren.

De Zwitserse regering is bezorgd dat de publicatie van informatie over wapenuitvoer vele landen zal storen, omdat er velen zijn die heimelijk wapens kopen.