Zware gevangenisomstandigheden voor politieke gevangenen in Urmia

De centrale gevangenis van Urmia in het oosten van Koerdistan heeft zware gevangenisomstandigheden voor politieke gevangenen.

Volgens de Iraanse mensenrechtenorganisatie verblijven politieke gevangenen op de twaalfde afdeling van de centrale gevangenis van Urmia. Volgens de wet moeten alle in het gevangenisstatuut vermelde diensten van toepassing zijn op politieke gevangenen. De praktijk ziet er echter anders uit.

De mensenrechtenorganisatie citeerde een anonieme bron als volgt: “Politieke gevangenen krijgen alleen op maandag en woensdag het recht om één uur te trainen. Alleen op donderdag is er recht op een uur douchen. De gevangenisautoriteiten openen de deur naar secties 9, 10 en 11, waar drugsverslaafden en zieken worden ondergebracht Het doel is om de ziekten over te dragen aan politieke gevangenen.”

Dezelfde bron meldt ook dat de politieke gevangenen geen vers voedsel krijgen. In de winter krijgen ze alleen koud water voor douches, terwijl in de zomer het koude water wordt uitgeschakeld door de gevangenisautoriteiten.