Tweede fase van campagne “Vrouwenopstand voor Afrin” gelanceerd – Shahba

De vrouwenbeweging Kongreya Star heeft de tweede fase van haar campagne “Vrouwenopstand voor Afrin” gelanceerd in het kamp Berxwedan in het noordelijke Syrische kanton Shahba.

De Koerdische vrouwenbeweging heeft wereldwijd een beroep gedaan op vrouwen om hun verzet tegen de Turkse bezetting van Afrin voort te zetten.

Tijdens een persconferentie in het kamp zei Raperîn Xelîl namens Kongreya Star in aanwezigheid van andere leden van de Koerdische vrouwenbeweging en de lokale overheid, evenals vertegenwoordigers van verschillende instellingen, dat het verzet van Afrin groot was en wereldwijd interesse heeft gewekt.

“Onze stad is een symbool geworden van vrouwenbevrijding en democratie. Afrin wordt ook beschouwd als een stad waar menselijke waarden altijd zijn bewaard. Voor het eerst is het patriarchale systeem van heerschappij over vrouwenarbeid en -lichamen aangetroffen in het gebied van de vrouwenrevolutie.

In de revolutie van Rojava kwamen vrouwen in opstand tegen dit bloeddorstige systeem. In het land van de godinnen hebben vrouwen gevochten tegen staatsrepressie en tegen het geweld van islamistische groeperingen als IS en al-Nusra. Sinds 2011 leiden vrouwen in Rojava een democratisch, ecologisch en liberaal systeem dat wereldwijd een bron van hoop is geworden. Hêlîn Qereçox (Anna Campbell) en Lêgerin Çiya (Alina Sanchez) hebben deze hoop erkend en zijn, net als vele andere vrouwen, naar Rojava gekomen.

De invasie van de Turkse staat in Afrin, die op 20 januari begon, gaat onverminderd door. Honderden vrouwen en kinderen, de ouderen en jongeren zijn gedood in de stad en de omliggende gebieden. Ziekenhuizen, dammen, historische locaties, scholen, bakkerijen en heilige plaatsen zijn gebombardeerd. De bezetters hebben onze huizen en bedrijven geplunderd. Onze mensen zijn gemarteld en verkracht.

Alles wat is gebeurd, is ondersteund door Europa, Rusland en de VS. Met name de vuile onderhandelingen van Rusland met de Turkse staat over de verspreiding van Syrië speelden een belangrijke rol bij deze misdaden. De Verenigde Naties en de Europese Unie hebben hun toestemming gegeven door hun zwijgen. Als vrouwen van Afrin zullen we deze samenwerking nooit vergeten en het altijd veroordelen.

Nadat bijna 2.000 mensen in het verzet martelaar werden, werden we gedwongen om op 18 maart onze huizen te verlaten om een ​​nog groter bloedbad te voorkomen. Sindsdien zijn we ons onder zware omstandigheden blijven verzetten zonder enige steun van internationale organisaties in de Shahba-regio. We zullen blijven vechten voor de bevrijding van ons vaderland van de Turkse bezetting.

In het kader van de campagne “Vrouwenopstand voor Afrin” hebben wereldwijd acties plaatsgevonden ter ondersteuning van Afrin. In de tweede fase van deze campagne moeten we onze strijd verhogen. Onze acties moeten doorgaan totdat het internationale publiek zijn rol en missie ontmoet.”

De huidige eisen in de tweede fase van de campagne van de vrouwenbeweging werden door Raperîn Xelîl luiden als volgt:

“De VN en internationale organisaties moeten humanitaire hulp verlenen en de bevolking beschermen, de Turkse bezetting moet worden beëindigd en er moeten omstandigheden gecreëerd worden zodat de mensen van Afrin naar hun thuisland kunnen terugkeren en daar vrij kunnen leven. De Turkse staat in Afrin moet worden vervolgd bij internationale rechtbanken.”