Turkse operatie in Cudi: nomaden verdreven van hoogvlaktes

De operaties van het Turkse leger in de regio’s Cudi en Gabar duren reeds 5 dagen voort.

Als onderdeel van de operatie in het gebied van het Cudi gebergte op het platteland van Şırnak, hebben Turkse soldaten nomaden van de bergplateaus verdreven. De bevolking wordt verhinderd om naar hun velden te gaan.

Het Turkse leger voert voortdurend militaire transporten uit in de omgeving. Voertuigen en soldaten worden in operationele gebieden gebracht vanuit het centrum van Şırnak en de landelijke gebieden van Silopi.

Het oorlogsgeweld is op veel plaatsen te horen en het afschieten van artillerie vanaf de militaire basissen gaat door. Tegelijkertijd vliegen er oorlogsvliegtuigen van het Turkse leger over het gebied. De hele regio is getuige van voortdurende activiteit van drones en wordt aangevallen door helikopters die opstijgen vanaf het 23e Gendarmerie Grensdivisie Commando.

De nomaden op de berg Cudi, die op de hoogvlaktes leven, werden verdreven door het Turkse leger. Er is nog geen informatie beschikbaar over hoeveel nomaden die duizenden dieren bezitten, zijn getroffen.

De bevolking van het dorp Cifanê op de hellingen van de berg Cudi wordt ook de toegang tot hun velden ontzegd door de Turkse soldaten, waardoor ze van hun broodwinning worden beroofd. Gisteren werden dorpelingen verhinderd naar hun velden, tuinen en wijngaarden te gaan op grond van een gevestigde “speciale veiligheidszone”. Meer en meer soldaten worden gestationeerd in het gebied.