De vrijheidsbloem van de bergen

De omgekeerde tulp, wiens oorsprong de Noord-Koerdische stad Êlih (Batman) is, bloeit van mei tot juni in de bergen van Koerdistan. Fotografen kunnen deze majestueuze planten echter niet bereiken vanwege toegangsbarrières.

De bedreigde omgekeerde tulp (Fritillaria imperialis) heeft zijn thuis in de bergen van Koerdistan. Vanaf de lente ontkiemen en openen ze hun grote klokvormige bloemen vanaf mei, die worden gekroond door een bladerrijke top. Vanwege de recente toegangsbeperkingen die door de Turkse staat zijn opgelegd, krijgen fotografen deze indrukwekkende plant echter niet voor hun lens: de levensduur van de omgekeerde tulp is te kort om na de eventuele opheffing van de toegangsbarrières te kunnen bewonderen.

De omgekeerde tulpen, ook wel “Guldexwîn” (bloed-huilende roos) of “Gula Xemgîn” (rouwende roos) in het Koerdisch genoemd, worden soms “vrijheidsbloemen van de toppen” genoemd. De  bloem is te vinden in Êlih (Batman), Wan (Van), Bedlîs (Bitlis), Erzîrom (Erzurum) tot het Qendil-gebergte (Qandil). Maar ook in Iran, Afghanistan en Kasjmir worden de omgekeerde tulpen op stenen hellingen en struiken op een hoogte van 1250 tot 3000 meter aangetroffen. De meeste van de 67 varianten zijn echter te vinden in Koerdistan.

Onderzoek heeft aangetoond dat 20 van de 43 geslachten van de omgekeerde tulp in Koerdistan endemische soorten zijn die alleen in een klein verspreidingsgebied wereldwijd voorkomen. Van de bladeren van deze bloem met een opmerkelijke schoonheid worden ook essentiële oliën verkregen.