NGO’s tegen de Duitse wapenhandel met Turkije

Meer dan honderd ngo’s besloten om het groene licht van de Berlijnse regering op wapenhandel te volgen en een internationaal informatienetwerk op te zetten genaamd “Global Net – Stop de Wapenhandel”.

Duitse christen-democraten / sociaal-democratische regeringen staan ​​erom bekend toestemming te geven aan de wapens met een waarde van miljarden euro aan crisis- en oorlogsgebieden. De minister van Buitenlandse Zaken en Financiën, Sigmar Gabriel, onderscheidt zich als een harde werker voor de wapenlobby en heeft de Duitse wapenverkopen overtroffen.

De SPD-christen-democraten (CDU), geleid door Angela Merkel, kondigden aan dat wapenverkopen met uiterste zorg moeten worden uitgevoerd. Niettemin hebben het gebrek aan gevoeligheid als het gaat om wapenuitvoer en de ondertekening van de laatste wapenhandelsovereenkomsten tijdens de 4e Merkel-regering maatschappelijke organisaties gemobiliseerd.

Meer dan honderd ngo’s besloten om het groene licht van de Berlijnse regering op wapenhandel te volgen en een internationaal informatienetwerk op te zetten genaamd “Global Net – Stop de Wapenhandel”. Het netwerk werd donderdag officieel gepresenteerd tijdens een persconferentie in Berlijn.

Duitse Leopard tanks in de schijnwerpers

Het informatienetwerk brengt organisaties uit vele landen buiten Duitsland bij elkaar. Ze richten zich allemaal op Erdogan en zijn wapenhandel. Het gebruik van Lepoard II-tanks uit Duitsland die door het Turkse leger werden ingezet voor het bloedbad en de bezetting van Afrin, zal ook worden onderzocht op misdaden die in de regio zijn gepleegd.

Het informatienetwerk, dat zal onderzoeken of de verkochte militaire goederen zich in het kader van door de overheid goedgekeurde overeenkomsten bevinden, zal de resultaten van zijn onderzoeken publiceren op een platform dat op internet is gepubliceerd. Er zullen onderzoeken worden uitgevoerd naar journalisten, oorlogscorrespondenten, artsen en activisten.

Jürgen Grässlin, een activist die op de persconferentie sprak, zei: “De wapenindustrie is wereldwijd een lange en gevestigde organisatie en daarom is er vandaag, meer dan ooit, een sterke en goed georganiseerde vredesbeweging nodig.”

Grässlin voegde toe dat het netwerk legale en illegale wapenverkopen over de hele wereld zal onderzoeken en onderstreepte dat “als we illegale verkopen detecteren, we onmiddellijk strafrechtelijke vervolging instellen”. Activist Grässlin merkte op dat niet alleen de wapenverkoop in Duitsland in de schijnwerpers staat, maar dat ook elke verkoop door een ander land snel zal worden onderzocht. Speciale aandacht moet worden geschonken aan de wapenovereenkomst van USD 110 miljard met Saudi-Arabië.

Grässlin onderstreepte ook dat Duitsland, wat de verkoop van wapens aan Turkije betreft, daar zeker een voorbeeld in de geschiedenis voor heeft gesteld. Terwijl hij benadrukt dat met behulp van Leopard II-tanks Koerden in Afrin zijn gedood, voegde Grässlin eraan toe dat Saoedi-Arabië ook Duitse wapentechnologie in Jemen gebruikt.

In het regeerakkoord van de nieuwe regering Merkel, afgelopen maart geformuleerd, werden met name uitspraken gedaan over de kwestie van de wapenhandel met Saoedi-Arabië: “De federale regering voorziet dat de landen die betrokken zijn bij de oorlog in Jemen geen wapens mogen verkopen”.

Het bleek echter dat de regering Merkel deze opmerkingen was vergeten en sinds de oprichting verder ging met wapenverkoop. Eveneens sinds 20 januari 2018, toen Turkije zijn aanvallen begon en daaropvolgend invasie van Afrin, werden 4 miljoen 400 duizend euro aan items zoals kogels verkocht aan Turkije.