Koerden op lijst Genocide Watch geplaatst

Afgelopen weekend plaatste Genocide Watch de Koerden op een genocidewaarschuwingslijst.

“Koerden lopen een risico voor grootschalige genocide door de regionale machten van Iran, Irak, Turkije en Syrië, die allemaal een aanzienlijke populatie van de Koerdische minderheid hebben.” Momenteel is de grootste dreiging afkomstig uit Turkije “, waarschuwde Genocide Watch in een verklaring.

Genocide Watch is een waakhond en coördinator in de alliantie tegen genocide, die bestaat uit bijna 60 organisaties die zich inzetten voor genocidepreventie. Het wordt geleid door Dr. Gregory H. Stanton, een onderzoeksprofessor in Genocide Studies and Prevention aan de George Mason Universiteit, en een voormalig voorzitter van de International Vereniging van Genocide Geleerden. Stanton was een actieve campagnevoerder in de burgerrechtenbeweging in de jaren zestig.

Als organisatie gelooft Genocide Watch dat het risico van genocide door Operatie Olijftak van Turkije is toegenomen, maar dat het al eerder bestond, vooral nadat het Turkse leger Zuidoost-Turkije had aangevallen.

“In Cizre – zoals in Afrin – zijn de lichamen van gedode vrouwelijke strijders verminkt, op video opgenomen en op grote schaal gedeeld op sociale media.” Deze wreedheden in de levenskracht wijzen sterk op genocidale bedoelingen “, stelt Genocide Watch.

Genocide Watch staat erop dat hun beoordeling is gebaseerd op meerdere waarschuwingssignalen.

Ten eerste menen zij dat Turkije zijn oorlog tegen het terrorisme gebruikt om te ontsnappen aan verantwoordelijkheid. “De term terrorist wordt in Turkije gebruikt als een allesomvattende uitdrukking om tegenstanders te dehumaniseren en de onderdrukking van mensenrechten en vrijheden te legitimeren”, stellen ze in hun rapport. Ze argumenteren ook dat de term terrorisme een meer verraderlijke rol speelt voor de staat Turkije, “de term terrorist is ook gebruikt om geweld in militaire stijl tegen de Koerdische minderheden in het zuidoosten van het land te rechtvaardigen”, gaan ze verder.

Ten tweede noemen ze de regering van de rol van Turkije bij het aanzetten tot jihadisten en uitten ze hun bezorgdheid uit over beschuldigingen dat zij een beleid van demografische verandering voert in Afrin, Syrië.

Ten slotte noemen ze de activiteiten van met name de Turkse veiligheidstroepen. “Turkse veiligheidstroepen hebben een groot deel van de bevolking ontheemd, harde nachtverboden ingesteld, water en elektriciteit afgesneden, burgers gedood, culturele instellingen verwoest, begraafplaatsen en huizen verwoest.”

Genocide Watch drukte ook zijn zorgen uit met berichten over gedwongen bekering van Yazidi’s en de ontvoering van tientallen meisjes en jonge mannen door Turkse en Turkse gesteunde FSA-troepen.

“We ontvangen zeer verontrustende berichten van Afrin, Syrië over burgerdoden en gewonden als gevolg van luchtaanvallen en op de grond gerichte bombardementen, zei OHCHR woordvoerder, Ravina Shamdasani te midden van een bombardement op Turkije.

Bekijk risicolanden en bevolkingen Genocide Watch