De roman “Le traquet kurde” van Franse schrijver wint Vialette- literatuurprijs

De roman “Le traquet kurde” (“De Koerdische tarweaar”) van de Franse schrijver Jean Rolin is bekroond met de Vialette-literatuurprijs. “Le traquet kurde” is een tevens een kanshebber bij het Livre Inter literatuurwedstrijd waarvan de winnaars op 4 juni worden aangekondigd.

“Le traquet kurde” is een roman over ornithologie, maar het richt zich ook op het Midden-Oosten probleem. De roman met een lengte van 176 pagina’s verscheen in januari en ontving afgelopen donderdag de Vialette, de literatuurprijs die werd opgericht door de groep La Montagne / Centre France.

De roman de Koerdische tarweaar begint in de regio Puy-de-Dome in Frankrijk. In het voorjaar van 2015 verschijnt er een soort vogel uit Koerdistan in deze centraal Franse regio. De komst van de vogel gebeurt enkele weken na de slag om Kobanê, toen de ISIS-bendes door Koerdische troepen werden verslagen en de stad een symbool werd van verzet voor de hele wereld. Rolin overdenkt deze vogel, die in principe niet in Frankrijk mag worden gezien, en neemt de lezer mee uit Frankrijk naar Mosul, en naar Daqar en Mauretania. In deze zin is de roman ook een les in geopolitiek, geweven met lichte ironie en grote melancholie.

Jean Rolin volgt de vogel in Koerdistan. Tijdens deze reis, op de top van de berg Nemrut, valt een Koerdische tarweaar aan zijn voeten.