Jaafari: “Ankara moet zijn soldaten uit Afrin terugtrekken”

Bashar Jaafari, permanent vertegenwoordiger van de Syrische Arabische Republiek bij de Verenigde Naties verklaarde dat zij hopen dat het drievoudige mechanisme van Turkije, Rusland en Iran Turkije onder druk zal zetten om hun militaire eenheden terug te trekken.

Permanente Vertegenwoordiger van de Syrische Arabische Republiek bij de Verenigde Naties Bashar Jaafari sprak met het Russische persbureau Sputnik en zei dat Turkije in overtreding is met de Astana-akkoorden, resoluties van de VN-Veiligheidsraad en de principes van de Beweging van Niet-Gebonden Landen.

Jaafari: “Volgens de Astana-akkoorden had Turkije lichtbewapende politie moeten sturen om terroristische organisaties in Idlib te observeren en inspecteren.”

In plaats daarvan gebruikte Turkije soldaten en schond daarmee de Astana-akkoorden, volgens Jaafari, die ook verklaarde dat ze werkten aan de kandidatenlijst voor de Constitutionele Commissie die tot uitdrukking kwam in de drievoudige top.

Op de vraag of Damascus een kandidatenlijst heeft ingediend, zei Jaafari: “Nee, de inspanningen duren nog steeds voort. We blijven hieraan werken met Rusland en Iran.”

Jaafari eist dat de Turkse staat zijn soldaten terugtrekt uit Afrin en voegde eraan toe dat ze hopen dat het drievoudige mechanisme Turkije onder druk zal zetten. Jaafari zei: “Turkije moet zijn troepen terugtrekken uit Afrin. Ik hoop dat de Turkse regering onder druk zal komen te staan. Ankara’s acties in Afrin zijn in strijd met de resoluties van de VN-veiligheidsraad en de principes van de niet-gebonden beweging.”