TOPSHOT - A Turkish-backed Syrian rebel drives past a burning shop in the city of Afrin in northern Syria on March 18, 2018. Turkish forces and their rebel allies were in control of the Kurdish-majority city of Afrin in northwestern Syria, AFP journalists on the ground reported.
 / AFP / Bulent Kilic

Afrin-beleid van Turkije evenbeeld van Engelse Plantage van Ulster

Turkije’s beleid om Afrin etnisch te zuiveren door voormalige burgers te vermoorden, hen uit het gebied te verdrijven en uiteindelijk te vervangen door andere mensen die letterlijk ‘geplant’ zijn in de stad en in de wijdere omgeving, lijkt op de Plantage van Ulster.

Turkije’s beleid om Afrin etnisch te zuiveren door voormalige burgers te vermoorden, hen uit het gebied te verdrijven en uiteindelijk te vervangen door andere mensen die letterlijk ‘geplant’ zijn in de stad en in de wijdere omgeving, lijkt op de Plantage van Ulster. In 1609, tijdens het bewind van koning James I, vond de georganiseerde kolonisatie van de Ierse provincie Ulster plaats. De meeste kolonisten, of planters, kwamen uit Schotland en Engeland. De plantage was al gestart in 1606, maar het werd officieel erkend en voortgezet vanaf 1609.

Het idee achter de Plantage of Ulster is hetzelfde als dat van president Erdogan om de regio Afrin te “turkificeren”: King James I zag uiteindelijk de plantage als een manier om Ulster te controleren, te veralgemenen en te “beschaven”. Inderdaad, Engeland heeft altijd geprobeerd zijn buurland Ierland te koloniseren met elk noodzakelijk middel: niet alleen militair, maar via verschillende plantages en ook door het geven van Ierse landen aan Britse militaire commandanten als een geschenk in ruil voor hun diensten aan de Kroon.

De Turkse president Erdogan wil Afrin koloniseren om de loyaliteit aan Ankara veilig te stellen en om dit te bereiken is hij bereid de demografische samenstelling van het gebied te veranderen. Hij weet inderdaad dat het hem niet zou lukken om de mensen van Afrin naar zijn hand te zetten, en daarom beval hij onlangs tot het bombarderen en het moorden van burgers, de invasie van de stad en eenmaal in het centrum liet hij de criminele en moorddadige islamitische bendes los die hij als loyale vriend en bondgenoot ziet gedurende de hele oorlog in Syrië. Door de families van de bendes in Afrin te huisvesten zullen deze bendeleden en hun families loyaal zijn tegenover de Turkse Staat.

De jihadistische bendes kregen groen licht om te doden, te martelen en te plunderen.

Maar het plan is geavanceerder dan dat: het omvat het veranderen van de demografische samenstelling en om dat te bereiken in de kortst mogelijke tijd, heeft Erdogan het nieuwe stel kolonisatoren al gevonden en voorbereid.

De Plantage van Ulster werd aan James I voorgesteld als een gezamenlijke Engelse en Schotse onderneming om Ulster te ‘pacificeren’ en ‘civiliseren’. James was koning van Schotland voordat hij ook koning van Engeland werd en moest zijn onderdanen in Schotland belonen met land in Ulster om hen te verzekeren dat ze niet werden verwaarloosd nu hij zijn hof naar Londen had verplaatst. Bovendien betekende het langdurige contact en de vestiging tussen Ulster en het westen van Schotland dat Schotse deelname een praktische noodzaak was.

Erdogan wil ook een voet in de Noord-Federatie van Syrië houden via de kolonisten die hij graag in Afrin “plant”. Waar Erdogan op gericht is, zijn Koerden, maar ook, zoals TEV-DEM opmerkte, het hele project omvat niet alleen het noorden van Syrië, maar het hele land.

Zoals Hevi Mustafa, co-voorzitter van de Uitvoerende Raad van Afrin, schreef tijdens de Turkse invasie: “Onze regio is religieus en etnisch gezien zeer divers. Onze bevolking omvat Koerden, Arabieren, Armeniërs, Yezidi’s en Alawieten. Velen van ons zijn afstammelingen van de overlevenden van genocides die werden gepleegd door Turkse staten tegen de niet-Turkse volkeren tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Al deze gemeenschappen hebben geweigerd om Afrin te verlaten, ondanks de dreiging van de islamitische regering in Turkije en de jihadistische groepen die ermee geassocieerd zijn en die ons openlijk bedreigen met etnische zuiveringen. Al deze gemeenschappen werken samen aan het opbouwen van een democratisch alternatief in Syrië “.

Hevi Mustafa wees toen op het echte doel van de invasie van de Turkse president: “Erdogan wil deze vrijheid vernietigen. Hoewel ogenschijnlijk een Amerikaanse bondgenoot, schaamt Erdogan zich niet om jihadistische groepen te gebruiken om Afrin te elimineren als een democratisch alternatief. Niet alleen liet Erdogan al-Qaeda groeien langs de Turkse grens met Idlib, maar hij heeft ook gecoördineerd met al-Qaeda om de toegang van de Turkse troepen tot onze regio te vergemakkelijken. Erdogan vecht niet met Al-Qaeda – hij werkt met hen “.

De plantage van Ulster kwam na andere plantages, overigens niet bepaald succesvol, omdat Ierse inboorlingen nooit passief de bezetting van hun land accepteerden. Inderdaad, dit gaat door tot op de dag van vandaag.

Een opstand van inboorlingen slaagde erin de vorige Munster-plantage tijdens de Negenjarige Oorlog te vernietigen. Dit bracht James I ertoe om al het land in beslag te nemen en verdeelde het vervolgens opnieuw om concentraties Britse kolonisten rond nieuwe steden en garnizoenen te creëren.

Bovendien werden de nieuwe landeigenaren expliciet verboden Ierse huurders te nemen en moesten ze arbeiders uit Engeland en Schotland importeren. De resterende Ierse landeigenaren kregen een kwart van het land in Ulster toegewezen. De Ierse landeigenaren waren verondersteld in de buurt van garnizoenen en protestantse kerken te gaan wonen.

De planters konden bovendien hun land aan geen enkele Ier verkopen en moesten verdedigingen opbouwen tegen elke mogelijke rebellie of invasie. De nederzetting moest binnen drie jaar worden voltooid. Op deze manier werd gehoopt dat een verdedigbare nieuwe gemeenschap zou worden gecreëerd die volledig bestond uit loyale Britse onderdanen.

Inderdaad, de Plantage van Ulster lukte niet op de lange termijn. De reactie van de autochtone Ieren op de plantage was over het algemeen negatief en de poging tot omschakeling van de Ier in het protestantisme was over het algemeen een mislukking.

In de jaren 1640 werd de Ulster Plantage in beroering gebracht door burgeroorlogen die woedden in Ierland, Engeland en Schotland. De oorlogen omvatte de Ierse rebellie tegen de planters, twaalf jaar bloedige oorlog en uiteindelijk de herovering van de provincie door het Engelse parlementaire New Model Armydat de Engelse en protestantse overheersing in de provincie bevestigde. Maar er zouden nog meer opstanden komen en inderdaad bleef de Plantage op een rustige manier voortleven.

Het Britse beleid ten aanzien van Ierland hielp inderdaad met het creëren van een samenleving die werd gescheiden door inheemse katholieken en kolonisten van protestanten in Ulster en creëerde een protestantse en Britse concentratie in Noordoost-Ierland. Uiteindelijk was de Plantage een van de langetermijn oorzaken van de Partitie van Ierland in 1921, omdat het noord-oosten deel bleef uitmaken van het Verenigd Koninkrijk in Noord-Ierland. De geschiedenis van de twintigste eeuw zou in Ierland gekenmerkt worden door nog meer rebellie tot aan de laatste fase van het conflict, de zogenaamde problemen, die culmineerden in de vredesovereenkomst van goede vrijdag die in 1998 werd ondertekend, na het permanente staakt-het-vuren door de IRA (Iers Republikeins leger) in 1994.

Tegenwoordig is Ierland nog steeds verdeeld, maar de Ierse republikeinen, onder leiding van Sinn Féin, zijn vandaag dichterbij een Ierse eenheid dan ooit.

Gezien de geschiedenis van de Koerden en hun verzet, is het niet moeilijk te voorzien dat de Erdogans versie van de Plantage gedoemd is te mislukken.

Een vroeg 17e-eeuws gedicht van de Ierse dichter Lochlann Óg Ó Dálaigh luidt als volgt: “Waar zijn de Gaels (Kelten -red.) gebleven?”, vervolg: “We hebben in hun plaats een arrogante, onzuivere menigte, van het bloed van vreemdelingen”. Het was een treurdicht over de plantage, de verplaatsing van de inheemse Ieren en de teloorgang van de Keltische cultuur.

Koerden en hun instellingen herhalen de stem van de oude dichter en zijn vastbesloten om Turkse etnische zuiveringsplannen niet te laten slagen.