Non-stop werk in Shehba ondanks de moeilijkheden en tekorten

Na de agressie en bezetting van Afrin door de Turkse staat en al-Qaeda, ISIS en Al-Nusra bendegroepen, migreerden honderdduizenden mensen uit de stad naar de regio Shehba nadat ze een heldhaftig verzet hadden georganiseerd.

Nadat de regering van Afrin de beslissing had genomen om de inwoners uit de stad te verwijderen die werden geconfronteerd met de brutale aanvallen van de Turkse staat, blijven honderdduizenden weerstand bieden ondanks de moeilijke omstandigheden waarin zij worden geconfronteerd in Shehba en Shêrawa.

De honderdduizenden Afrin-burgers die na de Turkse bezetting de stad moesten verlaten, vonden grote steun van Heyva Sor A Kurd (Koerdische Rode Halve Maan), de organisatie geboren uit het Koerdische volk.

Heyva Sor A Kurd werkt de klok rond om hulp en eerstelijnszorg te bieden aan de ontheemde burgers ondanks de vele beperkingen en moeilijkheden en krijgt steun vanuit het buitenland en vanuit de vier delen van Koerdistan.

Heyva Sor A Kurd werkt de klok rond om eerste hulp te verzekeren

Met deze geest van mobilisatie en urgentie biedt Heyva Sor A Kurd eerste hulp, gezondheid en medische ondersteuning aan mensen van Afrin, evenals voedsel, water, kleding en alle basisbehoeften.

Veel van de ambulances en Heyva Sor A Kurd-spullen die doelwit waren tijdens de aanslagen voorafgaand aan de bezetting van Afrin, worden nu ingezet in het Shehba-district. Heyva Sor Een Koerdische vertegenwoordiger sprak met ANF over hun diensten, activiteiten en basisbehoeften.

Afrin verwelkomde oorlogsmigranten sinds het begin van de oorlog in Syrië

Emre Mihemed, een arts van Heyva Sor A Kurd in Afrin, zei dat het werk dat verricht wordt in feite  vanaf het allereerste begin van de de Syrische oorlog plaatsvond. Emer merkte op dat Afrin de afgelopen zeven jaar honderdduizenden migranten heeft verwelkomd en zei: “We hadden twee kampen in Afrin: Shehba en Rubar en we werken nu al vele jaren met vluchtelingen en ontheemden.”

Zeven gezondheidscentra opgezet

‘Sinds de aanvallen door de Turkse staat begonnen”, zei Mihemed, “werken we non-stop en proberen we de burgerbevolking alles te bieden wat ze nodig hebben. We blijven ons werk in de Shehba-regio uitvoeren en nadat onze mensen Afrin hebben verlaten, hebben we al 7 gezondheidscentra opgezet: 2 in Shêrawa en 5 in Shehba. We werken non-stop ondanks de moeilijkheden en tekorten.

Alle activiteiten worden geregistreerd

Mihemed verteld dat ze gemiddeld aan 400 mensen per dag medische zorg verlenen in de 7 centra die ze hebben opgezet. Alle hulpmiddelen en benodigdheden die aankomen bij Heyva Sor worden geregistreerd en verdeeld via speciaal ingestelde commissies die de plicht hebben om elke activiteit die wordt uitgevoerd te registreren. Mihemed: “We hebben commissies opgericht voor verschillende zorggebieden, zoals gezondheid, kindermelk, voedsel en huisvesting, en we proberen onze mensen steun te bieden door een strikte arbeidsverdeling.”

Geen hulp van internationale instanties

Apotheker Rim Karho, die deel uitmaakt van het bestuursorgaan van het kantoor van Heyva Sor A Kurd in Afrin, onderstreept dat de mensen het erg moeilijk hebben gehad. “Het zijn moeilijke tijden.Heyva Sor probeert alle mogelijke ondersteuning en hulp te bieden”. Rim Karho verteld tevens dat ze geen enkele steun van internationale hulporganisaties hebben ontvangen.

Er kunnen geen operaties plaatsvinden

Rim Karho onderstreepte dat mensen die vanuit Afrin migreerden, niets mee konden nemen toen ze hun huizen verlieten en voegde eraan toe: “Onze mensen hier leven in de ruïnes van huizen, in tenten, vaak op ontgonnen land. Er is tekort aan water en er zijn veel hygiënische problemen”.

Karho bevestigde ook dat “we meer ernstige problemen zullen krijgen als de lucht warmer wordt en we niet veel gezondheidsdiensten kunnen bieden omdat al onze chirurgische instrumenten en medicijnen in Afrin zijn achtergebleven. Ons ziekenhuis daar werd gebombardeerd. We kunnen geen enkele chirurgische ingreep doen. In de afgelopen dagen zijn twee kinderen gewond geraakt toen ze op een mijn stapten. De ene was 17 en de andere 14. We konden geen operatie uitvoeren en pas na een zeer lange procedure konden we ze eindelijk naar de regio Zehra sturen.”

250 duizend mensen en geen ziekenhuis

Rim Karho maakte een laatste droevige opmerking: “Er zijn hier meer dan 170 duizend mensen uit Afrin, maar Shebha heeft zelf ongeveer 80 duizend burgers, wat betekent dat er nu in dit gebied zo’n 250 duizend mensen zijn en geen ziekenhuis. We hebben een ​​noodhospitaal nodig, maar onze middelen zijn zeer beperkt.

Dringende oproep voor hulp

Rim Karho doet een dringende oproep aan de Wereldgezondheidsorganisatie en aan elke organisatie en groep die bereid was te helpen, om snel te handelen.