Frans parlementslid tot Turkse ambassadeur: we staan achter de Koerdische opstand

Een commissievergadering in het Franse parlement werd bijgewoond door de Turkse ambassadeur die getuige was van harde kritiek op de Turkse staat. Een afgevaardigde van de Communistische Partij sprak over “barbaarsheid” en “etnische zuivering”.

Op 3 april vond een commissievergadering plaats in het Franse parlement, ook bijgewoond door de Turkse ambassadeur in Parijs, en de voormalige MIT (Turkse inlichtingendienst) ambtenaar İsmail Hakkı Musa.

Tijdens de vergadering sprak de Tweede Kamerlid van de Communistische Partij, Jean-Paul Lecoq, over de verschrikkelijke misdaden van Turkije in Syrië en de schendingen van de Turkse regering tegen de HDP.

U vertrapt de democratie en mensenrechten

Lecoq zei het volgende: “Ik wil de reactie van de Franse publieke opinie op de dictator Erdoğan benadrukken”. Opmerkend dat Erdoğan in schril contrast stond met de waarden van Frankrijk, zei hij; “U vertrapt de mensenrechten en democratie.”

U huisvest barbaren in Syrië

Terwijl hij beklemtoond dat duizenden intellectuelen en oppositiefiguren achter de tralies zitten, en dat Koerden zelfs achtervolgd worden tot in Frankrijk, herinnerde Lecoq aan de drievoudige moord op de drie Koerdische vrouwen, Sakine Cansız, Fidan Doğan en Leyla Şaylemez, in 2013 in Parijs als een voorbeeld in deze context. De Koerdische vrouwen werden in koele bloede op straat vermoord.

Over de invasie in Syrië, zei Lecoq; “U beweert dat u uw grenzen beschermt, die u echter zelf binnenvalt. Uw militaire eenheden en ISIS-huurlingen hebben georganiseerde plundering, bloedbaden en oorlogsmisdaden gepleegd en u huisvest deze barbaren weer in Syrië. Vanuit uw gezichtspunt is het tijd voor een etnische zuivering.”

De Franse alliantie met Turkije is een schande

Herinnerend aan de Armeense genocide van een eeuw geleden, zei Lecoq dat dezelfde praktijken vandaag in Afrin worden uitgevoerd met dezelfde excuses.

Lecoq vervolgde; “U bombardeert ziekenhuizen, burgers en kinderen onder het voorwendsel van de strijd tegen terreur. Onder deze omstandigheden is Frankrijk, dat u als bondgenoot beschouwt, een schande. Onze mensen zijn geschokt door de arrogantie, het geweld en de terreur van Turkije. We zullen u Rojava niet laten destabiliseren. Koerden hebben veel vrienden in Frankrijk. We zullen met hen voor vrede staan.”

Nauw betrokken met de Koerdische opstand

Lecoq onderstreepte dat YPG en YPJ in hun optiek geen terrorist zijn, maar voegt toe; “Ik kom uit een partij dat in de donkere tijden van onze geschiedenis tot terrorist werd bestempeld. Door verzet hebben we ons land met anderen bevrijd. We voelen ons nauw betrokken met de Koerdische opstand.”