Dreigende watercrisis in Shehba

Met de zomerse hitte in aantocht heeft de Shehba-regio, met honderdduizenden migranten uit Afrin na de Turkse invasie-aanvallen, een dreigend tekort aan water.

De inwoners van Afrin die na de invasieaanvallen van de Turkse staat en hun geallieerde bendes naar de regio Shehba zijn gemigreerd, zetten hun strijd voort in de tweede fase van het verzet. De mensen hebben Afrin hun doel gemaakt en blijven elke moeilijkheid die op hun pad komt trotseren. Vooral als het weer warmer wordt, is een van de grootste problemen waarmee de mensen van Afrin worden geconfronteerd, het waterprobleem.

Shehba haalt het meeste water uit putten maar dit is onvoldoende om de grote migratiegolf te voorzien van een dagelijks minimale behoefte. Ondanks problemen met zowel de waterputten als de levering van apparatuur die nodig is om het water te onttrekken en te distribueren, werken instellingen uit Sheba en Afrin samen om de vluchtelingen van dienst te kunnen zijn.

Zehra Hec Mûsa, hoofd Publieke Relaties van de Gemeente Fafînê verklaarde dat hun middelen niet voldoende zijn om iedereen te voorzien van water: “In de regio Shehba waren vanaf het begin onze middelen beperkt, maar de bevolkingstoename was niet al te hoog. We voorzagen de mensen met wat we hadden. Maar vooral nadat de vluchtelingen vanuit Afrin arriveerden, is onze last verdubbeld. De middelen die we hebben zijn niet genoeg om iedereen te voorzien.”

Zehra Hec Mûsa verklaarde dat de putten helemaal niet worden getest en dat dit serieuze risico’s met zich meebrengt: “Een van de basisvoorzieningen van de gemeente is het leveren van water aan de mensen. Hier komt het grootste deel van het water uit putten, maar er zijn aanzienlijk minder generatoren, waterpompen en bronnen hier dan we nodig hebben. We hebben enige steun nodig in deze kwestie.”

Sîdo Sîdo, die voor de invasie in de gemeente Afrin werkte en nu inspanningen verricht om water te leveren aan de mensen in de regio Shehba, zei: “Ik werkte vroeger bij de gemeente in Afrin en na mijn migratie begon ik hieraan deel te nemen. We zijn begonnen met het leveren van veel diensten zoals water, schoonmaak acties en diverse andere noodzakelijke voorzieningen. Op dit moment is het verstrekken van water een prioriteit voor ons. We zullen alle problemen proberen op te oplossen en we zullen terugkeren naar ons Afrin, omdat deze landen van ons zijn.”

Sîdo Sîdo riep de inwoners van Afrin op en laat weten: “Er kunnen migraties zijn, er kunnen oorlogen zijn, maar wat belangrijk is voor ons is het verzet”, en vervolgde: “We beschouwen de migratie niet als een groot probleem . Wat voor ons belangrijk is, is de weerstand. Onze service aan onze mensen zal worden voortgezet. Wat onze mensen ook nodig hebben, zullen wij bieden. We zullen samen verder gaan met deze strijd.”