Vier journalisten voor Özgürlükçü Demokrasi aangehouden bij razzia’s Turkije

Vier journalisten voor Özgürlükçü Demokrasi werden in hechtenis genomen tijdens razzia’s.

De Turkse politie heeft vorige week een inval gedaan in de kantoren van Özgürlükçü Demokrasi en drukkerij Gün in Istanbul. Er werd een curaot aangesteld voor de krant en 25 werknemers werden in hechtenis genomen.

De speciale eenheden hebben afgelopen nacht een inval gedaan op de flats van krantenwerkers en vastgehouden journalisten Reyhan Hacıoğlu, Pınar Tarlak, Hicran Urun en Mehmet Beyazit, een voormalig medewerker van het dagblad.

De krant is pro- Koerdisch en publiceerde kritische uitlatingen over de Turkse invasie van Afrin. De krant zou volgens de officier van justitie de indruk wekken dat “de Turkse staat burgers in Afrin doodt” en ‘laat de Turkse militairen lijken op indringers in Syrië’s Afrin”. De artikelen dienen als bewijs voor “steun aan een terroristische organisatie”.

Volgens rapporten gebruikte de politie sexistische taal tijdens de operatie en nam verschillende bezittingen van de journalisten, zoals boeken, brieven en foto’s, alsmede enkele nummers van de krant in beslag.