De toekomst van Syrië wordt besproken in het kapitaal van de bezetters

De Russische president Vladimir Poetin, de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan en hun Iraanse tegenhanger Hasan Rouhani hebben elkaar in Ankara ontmoet voor een Syrië-top.

De drievoudige top is voor de tweede keer gehouden in de afgelopen zes maanden. De Turkse president presenteerde het Bondgenootschap van Damascus, Poetin en Rouhani. De toekomst van Syrië zal op de top worden besproken.

De top is een voortzetting van de Astana-besprekingen, die in januari 2017 waren gestart en werden afgesloten met overeenstemming over vier gebieden die de veilige zones worden genoemd. Met deze gesprekken werd de invasie van de Turkse staat in Syrië goedgekeurd. Na de invasie langs de Bab en Jarablus-lijn begonnen de invasie-aanvallen tegen Afrin op 20 januari.

De top in Ankara vond plaats nadat het stadscentrum van Afrin op 18 maart was binnengevallen en Ghouta onder controle werd gebracht door de door Rusland gesteunde regimestrijdkrachten. De luchtaanvallen gaan tot op heden door in de regio Idlib.

Volgens de krant Le Figaro zei een officiële Turkse bron dat de vorming van een constitutioneel comité ook op de agenda staat. Deze kwestie was tijdens de Sochi Top aan de orde gesteld, maar was onvruchtbaar gebleven. De commissie in kwestie moest 150 leden hebben, 50 per land.

Elizabeth Teoman, expert in het Institute for Study of War, zei: “Het Astana-proces is een kans voor Turkije, Rusland en Iran om de oorlog te beheren en in te zetten voor hun verschillende interesses.”

Turkije is van plan om de demografische samenstelling van de gebieden die zij binnengevallen zijn te veranderen en zich te vestigen in bendes die loyaal zijn aan hen. Hoewel Rusland zegt dat het Astana-proces geen alternatief is voor de Genève-besprekingen, heeft geen enkele vorm van onderhandeling een vreedzame oplossing met zich meegebracht, integendeel, beide hebben de onoplosbaarheid verdiept. Opvallend is dat de Koerden werden uitgesloten van beide processen.