Inwoners van Manbij: “We willen ISIS niet en we willen geen Turkije”

De inwoners van Manbij, die een martelaarskerkhof hebben opgezet zodra ze van de ISIS-tirannie af waren, protesteerden tegen de Turkse staat en zeiden: “We wilden geen ISIS-tirannie en we willen nu ook geen Turkse tirannie.”

Het opzetten van martelaarsbegraafplaatsen is voor samenlevingen een manier om respect te tonen en hun doden te herdenken, vooral degenen die hun leven verloren hebben door voor hen te vechten. Maar ISIS-bendes en de Turkse staat ruïneren op dezelfde wijze onze begraafplaatsen en laten de bevolking zien dat ze hun normen en waarden niet herkennen.

De begraafplaatsen van Manbij werden geruïneerd nadat de stad viel onder ISIS-invasie in januari 2014. Op 6 juni 2016 werd de stad bevrijd tijdens de Faysal Abu Layla-operatie die werd uitgevoerd door de Militaire Raad van Manbij, SDF en de Internationale Coalitie tegen ISIS, en in de twee daaropvolgende jaren heeft de bevolking van Manbij beide begraafplaatsen gerepareerd en hun eerste martelaarskerkhof hebben opgezet.

Martelaren die hun leven verloren in de operaties van Raqqa en Tabqa werden begraven op de Martelaarsbegraafplaats van Manbij en de bevolking begonnen de martelaars van de Manbij-operatie elders te begraven.

Manbij kan vrijelijk zijn respect voor de martelaren tonen, maar nu worden ze bedreigd door de Turkse staat, berucht vanwege het afbreken van begraafplaatsen zoals hun partner ISIS. De inwoners van Manbij hebben geen uitgebreide informatie over de aanvallen van de Turkse staat op guerrilla-begraafplaatsen in Noord- en Zuid-Koerdistan, maar zij zagen de bomaanslagen tijdens de invasie van Afrin.

We kregen de kans om de Manbij Martyrs ‘Cemetery op 2 april te bezoeken. We keken hoe de martelaren van de operatie Manbij begraven werden en spraken met de mensen over de dreigementen van de Turkse staat, die zelfs vijandigheid toonde jegens de doden.

Kifaya Ali van de administratie van de Martelaren familieorganisatie verklaarde dat de Manbij Martelaarsbegraafplaats na de operatie werd gebouwd, na dd bevrijding van Manbij en vervolgde:

“Op dit moment zijn er zo’n 150 martelaren op de begraafplaats. Allen waren kinderen van Manbij. We hebben hier ook de martelaren begraven die zijn omgekomen in de Raqqa en Tabqa-operaties.

En we brengen onze eerdere martelaren binnen, omdat we niet eerder een martelaarskerkhof hadden vanwege ISIS en de oorlog, dus begroeven we ze elders. Vandaag brachten we vier van onze martelaren terug en begroeven ze. Maar zoals ISIS onze begraafplaatsen in het verleden heeft afgebroken, zagen we Turkije de martelaarsbegraafplaatsen ruïneren in Afrin. We willen Turkije niet in Manbij, omdat we weten dat ze niet verschillen van ISIS.”

“ISIS onthoofdde en doodde veel van onze mensen in Manbij. Nadat de SDF Manbij had bevrijd, hadden we vrede. Maar nu bedreigt de Turkse staat Manbij. Zoals ze in Afrin mensen hebben verbrand, vernietigd en mensen gedood, wil Turkije nu hetzelfde doen in Manbij. We willen niet dat Turkije hier komt en ons weer onderdrukt zoals ISIS. We hebben al deze martelaren gegeven in de strijd tegen ISIS. We willen niet dat IS terugkomt door Turkije. Ze hebben Afrin vernietigd. Als Turkije Manbij binnengaat, zullen ze het ook vernietigen. We willen geen Turkije.”