Ezidis ontvoerd, hun heilige plaatsen geruïneerd in Afrin

De covoorzitter van de Raad Buitenlandse Zaken van Afrin, Silêman Cefer, meldt dat de door Turkije gesteunde milities huizen van Ezidis hebben geplunderd en 16 Ezidis hebben gekidnapt.

De Turks-gesteunde salafistische groepen die de regio Afrin hebben bezet, vormen een enorme bedreiging voor de bevolking. Het Ezidi-volk dat de 73ste firman (decreet van genocide) met de genocide van Shengal heeft bereikt, wordt nu bedreigd door IS en Al-Nusra-gangs onder leiding van Turkije als “FSA” met een nieuw bloedbad. De covoorzitter van de Raad Buitenlandse Zaken van Afrin, Silêman Cefer, beoordeelde de gebeurtenissen in de regio voor persbureau ANHA.

Ezidis verdreven, heilige plaatsen geruïneerd

Cefer zei: “Ezidis in Afrin zijn verdreven vanwege de invasie van de regio door Turkije. De ontheemde Ezidis zijn gevlucht naar de gebieden Shehba, Nubil, Zehra en Shêrawa. Volgens informatie die ons bereikte, hebben de Turkse staat en haar bendes het Ezidis-instituut van de Unie in het kantoncentrum geplunderd en in brand gestoken, maar daar hebben ze zich niet mee tevreden gesteld, ze hebben de standbeelden van Lalesh, het standbeeld van Zerdêşt Kal met de grond gelijk gemaakt, evenals de heilige plaatsen in de dorpen Basûfan , Feqîre, Qereh Tebe en Birc Abdullah.

16 Ezidis ontvoerd

Cefer wijst erop dat de aanvallen op de Ezidis en hun heilige plaatsen in Afrin deel uitmaken van een doelbewuste strategie en dat de milities proberen dit te rechtvaardigen met fatwa’s zoals de ISIS deed in Shengal.

Cefer bekritiseerde scherp het stilzwijgen van het publiek over deze gebeurtenissen: “Ze beschouwen de ontvoering van Ezidi-vrouwen en het plunderen van hun bezittingen als halal. De ISIS had dit eerder gedaan. De Turkse staat en zijn milities hebben 16 Ezidi’s gekidnapt in het dorp Qibare – tot nu toe is er niets bekend over wat er met hen is gebeurd.”