HANDOUT - 26.03.2018, Bulgarien, Warna: Dieses der bulgarischen Regierung zur Verfügung gestellte Bild zeigt Recep Tayyip Erdogan (l-r), Präsident der Türkei, Boiko Borissow, der Ministerpräsident von Bulgarien, Donald Tusk, EU-Ratspräsident und Jean-Claude Juncker, Präsident der Europäischen Kommission, vor einem Treffen zwischen Erdogan und der EU. Trotz aller Spannungen mit Europa hat Erdogan die EU zur Wiederbelebung des eingefrorenen Beitrittsprozesses seines Landes aufgefordert. Vor dem EU-Türkei-Gipfel sagte Erdogan: «Auch heute ist eine Mitgliedschaft in der Europäischen Union weiterhin ein strategisches Ziel.» Foto: Uncredited/Bulgarian Government Press Office/AP/dpa - ACHTUNG: Nur zur redaktionellen Verwendung im Zusammenhang mit der aktuellen Berichterstattung und nur mit vollständiger Nennung des vorstehenden Credits +++ dpa-Bildfunk +++

Rapporten over fraude Turkije bij de besteding van EU-hulp aan vluchtelingen

De projecten die door de Europese Unie worden gefinancierd in het kader van het Vluchtelingenpact zijn failliet en de financiën worden misbruikt door Turkije, meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

Als onderdeel van het Vluchtelingenpact heeft de Europese Unie al drie miljard euro naar Turkije overgemaakt. Nog eens drie miljard zal binnenkort beschikbaar zijn voor Turkije.

Volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel verloopt de uitvoering van de overeenkomst tussen Turkije en de EU lang niet zo soepel als de ambtenaren in Brussel beweren: een aantal projecten waarvan beide partijen hebben afgesproken dat ze nog steeds bestaan, zijn vandaag verbroken. EU-partnerorganisaties worden lastig gevallen door Turkije.

Ongeveer de helft van de eerste aflevering ging naar “humanitaire” hulp, met name het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties. De resterende € 1,6 miljard was bestemd voor 26 ‘niet-humanitaire’ projecten op middellange en lange termijn. Volgens onderzoek van EIC is echter minder dan de helft van de projecten tot nu toe uitgevoerd en sommige zijn zelfs niet echt doorgevoerd, enkele projecten staan gepland voor 2021.

Der Spiegel meldde dat de EU 90 miljoen euro beschikbaar stelde voor de voltooiing van twee ziekenhuizen in de Turkse grenssteden Kilis en Antakya. In beide gevallen is de constructie blijkbaar nog niet eens begonnen. Zelfs de geplande bouw van scholen is twijfelachtig: de Kredietinstelling voor Wederopbouw heeft slechts de basis gelegd voor acht van de 39 scholen.

De EU benadrukt dat het geld van de deal niet naar Erdogan gaat maar naar de hulp van vluchtelingen. 660 miljoen euro is betaald aan de Turkse overheid, 300 miljoen euro aan het ministerie van Onderwijs en Volksgezondheid, 60 miljoen euro aan de Turkse migratiedienst (DGMM).

Het werk van de EU in Turkije wordt bemoeilijkt door het feit dat de regering van president Erdogan onderhandelt over niet-gouvernementele organisaties, waaronder enkele die samenwerken met de EU. De werknemers ontvangen geen werkvergunning of zijn onderworpen aan voorwaarden. Mercy Corp, een EU-partner in de uitvoering van het Vluchtelingenpact, werd zelfs uit het land gezet.