Akitu – een millennium-oud festival in Mesopotamië

Het Akitu-feest van Mesopotamië dateert uit het 4e millennium voor Christus, en mogelijk zelfs terug tot het Neolithicum.

Het Akitu-festival traceert de tienduizenden jaren van de geschiedenis van Mesopotamië, de ontwikkeling van overheersing en de strijd voor bevrijding. Akitu duurt van 21 maart (Newroz) tot 1 april en wordt gevierd door de Assyrische bevolking. Het heeft een oude geschiedenis. Akitu gaat ver terug in de Soemerische periode, zo niet terug naar de neolithische periode en markeert de datum voor het zaaien van de granen. De eerste indicaties van Akitu gaan 6.700 jaar terug. Echter, feestelijke tradities rond het begin van de lente en zaaien zijn vooral belangrijk in de context van de Neolithische revolutie en het begin van de georganiseerde landbouw, dus kan worden aangenomen dat Akitu nog steeds veel ouder is en in de vroege tijden werd beïnvloed door de godinnencultus . De geschiedenis van Akitu traceert zelfs de ontwikkeling van de staatsbeschaving en het patriarchaat.

Het woord Akitu zelf is Sumerisch en betekent niets anders dan feestvieren. Het duurde twaalf dagen en eindigde 5.000 jaar geleden in Uruk met de ‘heilige bruiloft’ tussen de heerser van de stad en de godin Inanna.

In het Gilgamesj-epos breekt de patriarchale man Gilgamesh deze traditie en ontkent de Sumerische stadsgodin Inanna de bruiloft, dus hij brengt grote tegenspoed over Uruk. Traditioneel is Akitu ook nauw verbonden met het scheppingsverhaal. Als onderdeel van de handhaving van patriarchale sociale structuren en staatscultuur, werd de moedergodin Tiamat een draak in het Midden-Babylonische tijdperk, die werd gedood door haar eigen zoon of kleinzoon Marduk en van wiens lichamen de wereld werd geschapen. Dit gevecht werd herhaald tijdens het festival, dat op Babylonische tijd Rêš-šattim heette, opnieuw en opnieuw.

Vandaag is Akitu het symbool van de opstanding en het begin van het nieuwe jaar. Het wordt samengebracht met het christelijke Pasen. Vanwege de repressie en onderdrukking werd het na een lange tijd weer in Rojava gevierd.

De vertegenwoordiger van de Syrische culturele vereniging van Qamişlo Hena Hine verklaart dat na een lange pauze de vieringen weer plaatsvinden. Ze beschrijft het festival als een gemeenschappelijk cultureel erfgoed van de volkeren van de regio, dat mensen samenbrengt. “Dat beviel de dictators niet en ze probeerden dit feest teniet te doen”, legt ze uit, en vervolgt: “Er zijn veel beschavingen op deze aarde. Het mooiste is dat deze beschavingen samen kunnen leven op één plek.”

Het Initiatief voor Eenheid en Solidariteit onder de Naties (SYPG) zei het volgende in hun boodschap aan Akitu: “We vieren het opstandingsfestival van de oude volkeren van Mesopotamië, de Syriërs , de Assyriërs en de Chaldeeën. Onze mensen, die een geschiedenis vol bloedbaden, verdrijvingen en assimilatie hebben meegemaakt, hebben nooit hun hoop op de opstanding van een leven van vrijheid, gerechtigheid en menselijkheid opgegeven. ‘

De verklaring zei dat deze waarden nu gelden in de strijd tegen de vuile alliantie tussen de Turkse indringers en hun aanhangers, Iran, het Baath-regime, Rusland en de internationale machten.