EU zal Turkije meer geld bieden voor Syrische vluchtelingen vóór de ontmoeting met Erdogan

Het uitvoerend bestuur van de Europese Unie moet nog eens 3 miljard euro ($ 3,7 miljard) goedkeuren voor de financiering van Syrische vluchtelingen in Turkije, aldus EU-functionarissen, vóór een ontmoeting met president Tayyip Erdogan later deze maand.

De Europese betrekkingen met Erdogan zijn de afgelopen jaren zwaar geweest, maar de EU is afhankelijk van Turkije om de immigratie uit het Midden-Oosten strak te houden, waar de oorlog in Syrië honderdduizenden heeft gedood en miljoenen mensen van huis heeft verdreven.

Topfunctionarissen van de EU ontmoeten Erdogan op 26 maart in de Bulgaarse stad Varna, ondanks twijfels onder velen aan Europese zijde.

De Europese commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos zal woensdag aankondigen dat de Europese Commissie de extra financiering voor projecten ten gunste van Syrische vluchtelingen in Turkije voorstelt, zo vertelden de bronnen aan Reuters.

Turkije heeft 3,5 miljoen vluchtelingen uit Syrië aanvaard en de EU geeft alvast de eerste 3 miljard euro uit om hen te helpen.

Meer dan een miljoen extra vluchtelingen en migranten bereikten de EU in 2015, de meeste stroomden door naar Turkije. Brussel stemde ermee in te betalen om migranten op de Turkse bodem te helpen opvangen in ruil voor het voorkomen dat ze de Egeïsche Zee naar Griekenland proberen over te steken.

Dit reduceerde het aantal tot een kleinere vluchtelingenstroom en deze samenwerking met een belangrijke NAVO-bondgenoot heeft de EU geluwd in haar kritiek op de hardhandige aanpak van Turkije van critici, andersdenkenden en het maatschappelijk middenveld na een mislukte staatsgreep in 2016. Erdogan heeft ook de EU-leden Duitsland en Nederland aangevallen in zijn toespraken.

De EU reageerde vooral door een deel van de financiering te bevriezen waarvoor Turkije in aanmerking kwam als kandidaat voor toetreding tot de EU en het opschorten van toetredingsonderhandelingen die sowieso al lang zijn opgehouden.

De EU zal in april ook bekendmaken wat volgens bronnen een “kritiek” verslag zou zijn over het toetredingsbod van Turkije.