Europa: Tienduizenden protesteren tegen de aanvallen op Afrin van Turkije

Tienduizenden Koerden organiseerden demonstraties in verschillende Europese steden om te protesteren tegen de Turkse invasie op Afrin.

Terwijl de binnenvallende Turkse troepen het centrum van Afrin naderen en de buitenwijken van de stad door bommen worden getroffen, gaan de Koerden in Europa de straat op om te protesteren tegen de stilte van de Europese Unie, de Verenigde Naties en andere internationale machten.

Nederland
Koerden marcheerden van het parlementsgebouw naar het hoofdstation van de stad. Met YPG- en YPG-vlaggen zongen de protestanten slogans tegen Turkije terwijl ze binnen het stationsgebouw een sit-in actie hielden. Een dag eerder werd er gedemonstreerd op de luchthaven Schiphol.

België
Koerden in Brussel en Antwerpen gingen ook de straat op en hielden protestacties tegen Turkije.

Duitsland
De belangrijkste pleinen van Duitsland waren de thuisbasis van de grootste Koerdische gemeenschap in Europa en waren op zondag gevuld met boze Koerdische demonstranten.

In de Duitse hoofdstad Berlijn zetten Koerden en hun vrienden hun acties voort uit solidariteit met Afrin. De demonstranten verzamelden op het Oranienplatz en voerden een demonstratie uit in protest tegen de aanvallen van de Turkse staat op Afrin. Ongeveer tweeduizend mensen sloten zich aan bij de mars, waaronder AGİF, SKB, MLKP, MLPD en revolutionairen uit Turkije en Duitsland.

In Hamburg deden ongeveer vijfduizend mensen mee aan een demonstratie als protest tegen de aanvallen op Afrin. De massa hield later een burgerlijke ongehoorzaamheid in Hamburg HBF (Centraal Station) waar de politie naar verluidt een paar jonge demonstranten vasthield.

Op de internationale luchthaven van Düsseldorf, een van de belangrijkste transporten van het land, protesteerden enkele honderden Koerden tegen de Turkse invasie. In eerste instantie was de politie solidair met de demonstranten maar na de komst van enkele Turkse nationalisten werd de sfeer grimmig en braken er opstootjes uit in terminal C waardoor de politie moest ingrijpen. Hierbij raakten enkele Koerdische demonstranten gewond.

Ook in het centrum van de stad Düsseldorf vond een protestactie plaats. Vrouwenactivisten blokkeerden voor het hoofdstation langer dan een uur de doorgang voor trams en bussen.

In de noordelijke stad Bremen verzamelden honderden Koerden zich voor het staatsparlement en protesteerden tegen het Turkse regime.

In het zuiden, in Stuttgart, toonden meer dan vijfduizend mensen hun steun voor Afrin. Verschillende Turkse en Duitse organisaties steunden de actie.

De Koerden hielden ook protesten in Duitse steden Nurnberg, Dortmund, Keulen, Saarbrücken, Hannover, Aken, Munster, Leipzig en Trier.

Frankrijk
In de hoofdstad Parijs verzamelden meer dan vijfduizend Koerden en hun supporters zich op het Chatletplein en veroordeelden Turkse aanvallen en de stilte van internationale instellingen.

In Lyon organiseerden enkele honderden Koerden een demonstratie in het stadscentrum om te protesteren tegen de Turkse invasie.
Duizenden Koerden gingen ook de straat op in de zuidelijke steden Marseille en Toulouse.

Denemarken 
In Kopenhagen hielden meer dan drieduizend Koerden en hun supporters een protestactie voor het Deense parlementsgebouw.

De demonstranten marcheerden naar het stadhuis en scandeerden leuzen ter ondersteuning van de verzetsstrijders in Afrin.

Zweden 
Honderden Koerden hielden zondag een protestactie in de Zweedse hoofdstad. Koerden en hun vrienden verzamelden zich voor het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken en marcheerden naar het nationale parlement.

De Zweedse politie viel de activisten op een gegeven moment aan, maar de Koerden zetten hun protest voort. Na een korte toespraak marcheerden de demonstranten naar het Sergelstorg-plein.

Er werden ook demonstraties gehouden in Göteborg, Malmö, Uppsala, Söderhamn, Helsingborg en Bollnäs waar mensen de aanvallen van de Turkse staat op Afrin samen met de FSA-bendes veroordeelden.

Noorwegen
In Oslo verzamelden Koerden en solidariteitsgroepen zich voor het hoofdstation van de stad en voerden een protest uit tegen Turkije. In de avonduren demonstreerde een groep Koerden voor het huis van de Noorse premier Erna Solberg.Ook in Trondheim protesteerden tientallen tegen de Turkse aanval op Afrin.

Moskou 
Vertegenwoordigers van Koerdische instellingen en verschillende solidaire activisten organiseerden zondag een persverklaring in het centrum van Moskou. Tijdens het evenement zei de vertegenwoordiger van kanton Rojava, Reshad Benav dat zij de aanvallen op Afrin veroordelen en dat allen die zwijgen medeplichtig zijn aan de misdaden van Turkije.

Verenigd Koningkrijk
In het VK ondernamen Koerden in Nottingham, Manchester, Liverpool en Cambridge actie om tegen de Turkse invasie te protesteren.

In Manchester blokeerden de demonstranten het treinverkeer op het Piccadilly Station.

Zwitserland 
Meer dan 10 duizend Koerden en vrienden van Koerdische mensen marcheerden in Zürich om te protesteren tegen aanvallen van de Turkse invasie op Afrin. Met YPG, YPJ-vlaggen en posters van de Koerdische leider Abdullah Öcalan scandeerde de menigte “terrorist Turkije”, “kindermoordenaar Erdogan”.

YPG-woordvoerder Nuri Mahmoud, die telefonisch zijn bijdrage leverde op het evenement, zei dat de mensen van Afrin zich tot het einde zullen verzetten.