Duitse politie neemt duizenden boeken en cd’s in beslag

Duizenden boeken en cd’s zijn geconfisqueerd tijdens de overval bij Uitgeverij Mesopotamië en het Mir Multimedia-muziekbedrijf.

Van donderdagochtend 5.00 uur tot gisteravond zijn de gebouwen van en Uitgeverij Mesopotamië en het Mir Multimedia-muziekbedrijf doorzocht in Neuss. In de driedaagse actie, die op 5 maart door de rechtbank van Düsseldorf werd beslist, zijn duizenden boeken, cd’s, archieven en apparatuur van de opnamestudio in beslag genomen. De geconfisqueerde voorwerpen werden met meerdere vrachtwagens afgevoerd.

Cevadê Mervanî van Mir Multimedia vertelde ANF, dat ze pas na afloop het pand weer mochten btereden: “Alles lag overhoop. Alle planken zijn leeg. Er waren duizenden boeken en cd’s hier. het lijkt wel een overval. Computers, studioapparatuur en zelfs microfoonstandaards hebben ze mee genomen. Het is een pijnlijke aanblik. Dit beleid is barbaars.”

Mervanî voelt zich herinnerd aan de nazi-periode, en zegt: “Honderden Koerdische kunstenaars hebben hier gewerkt. We probeerden de Koerdische cultuur over te brengen op de jongere generatie. We zagen onszelf ook als bemiddelaars tussen de Duitse en de Koerdische samenleving. Wat hier met ons is gedaan is een schande. ‘

Het Turkse regime probeert al decennia lang de Koerdische cultuur te vernietigen. “We zullen hier ook niet worden geïntimideerd en ons culturele werk onder alle omstandigheden voortzetten,” zei Mervanî.