Hêvî Mistefa nodigt VN uit naar Afrin te komen: “Kom en zie het zelf”

Sinds de resolutie van de VN-Veiligheidsraad over een staakt-het-vuren in heel Syrië van start is gegaan, zijn de aanvallen door het Turkse leger, met de steun van jihadistische groepen zoals Al-Qaida, IS en al-Nusra, geïntensiveerd. VN-woordvoerder van de secretaris-generaal, Stéphane Dujarric, zegt niets over de veronachtzaming door de Turkse staat van de VN-resolutie, in plaats daarvan geeft hij schuld aan Afrin’s zelfbestuur en strijdkrachten.

Hêvî Mistefa, voorzitter van het bestuur van Afrin Kanton, reageerde op de aantijgingen van de VN-woordvoerder en verklaarde dat 50 burgers zijn omgekomen bij de Turkse militaire invasie sinds de aanname van de VN-resolutie: “De Turkse staat en de geallieerde milities hebben de burgerbevolking van Afrin voor 50 dagen met vuile oorlogsmethoden aangevallen. De bevolking verlaat hun land niet en is vastbesloten om zich te verzetten tegen de bezetting door de Turkse staat.”

Terwijl ze verwijst naar de staakt-het-vuren overeenkomst die 36 dagen na het begin van de Turkse militaire invasie werd goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad , vervolgde Hêvî Mistefa: “Voor ons was deze resolutie een sprankje hoop in het voorkomen van verdere massamoorden onder burgers. de Turkse barbaarsheid is daarna nog erger geworden, sinds die dag zijn 50 burgers gedood, waaronder veel vrouwen en kinderen.”

De beslissing tot staakt-het-vuren van de VN blijkt slechts een notitie op papier te zijn,  Hêvî Mistefa vervolgde: “Wij nodigen u van harte uit om naar Afrin te komen en met de mensen te praten. Het staakt-het-vuren is op papier vastgelegd en niemand controleert de naleving van de VN-resolutie. De VN-functionaris beweert dat het zelfbestuur en de YPG voorkomen dat de bevolking ontsnapt. We nodigen degenen die zoiets beweren om een ​​afvaardiging naar Afrin te sturen en hier met de bevolking te praten. De bevolking van Afrin geeft er de voorkeur aan vrijwillig in hun huis te blijven om hun land en bezittingen te verdedigen tegen de bezetting van de Turkse staat. Kom alsjeblieft hier, ontdek het zelf!