Erdoğan groet menigte met nationalistische grijze wolf gebaar

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan gebruikte zaterdag tijdens een toespraak op een partijbijeenkomst in de provincie Mersin een nationalistisch handteken.

Terwijl hij de slogan “Een natie, een vlag, een land, een staat” uitsprak maakte Erdoğan het nationalistische “grijze wolf” -teken in plaats van zijn gebruikelijke “rabia” -teken, geïnspireerd door de Moslimbroederschap in Egypte. Erdoğan gaf later het rabia-teken. De moslimbroederschap is de naam van een wereldwijde soennitische islamitische politiek-religieuze beweging waartoe verschillende islamistische sociale en politieke organisaties en partijen in het Midden-Oosten gerekend worden. Het credo van de moslimbroederschap is “Allah is ons doel, de Profeet is onze leider, de Koran is onze wet, Jihad is onze manier. Sterven voor Allah is onze grootste hoop.” De moslimbroederschap werd in 1928 in Ismailia in Egypte opgericht.

De grijze wolf is een extreemrechtse Turkse groepering. In het westen staat de groepering bekend als een fascistische en racistische beweging en is in het verleden namens, dan wel via de Turkse staat, het leger of maffioze organisaties betrokken geweest bij liquidaties en aanslagen op andersdenkenden en leden van linkse groeperingen. De extreem-nationalistische Grijze Wolven winnen sterk aan invloed binnen de Turkse gemeenschap in Nederland.

Hoewel de Turkse president ooit zei dat hij tegen alle soorten nationalisme was, heeft Erdogan onlangs een verkiezingsalliantie gecreëerd met de oppositionele Nationalistische Bewegingspartij (MHP) voor kritieke verkiezingen in 2019.