Iraaks parlementslid reageert op Turkije: we zullen geen militaire actie toestaan

Een lid van het Beveiligings- en Defensiecomité in het Irakese parlement, Majid al-Garawi, sprak zijn volledige afwijzing uit van de uitspraken van Turkije en benadrukte dat het Iraakse parlement geen enkele Turkse agressie binnen Irak toestaat, ook al was de regering het daar mee eens.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu heeft donderdag aangekondigd dat Turkije en Irak van plan zijn om “een grensoverschrijdende militaire operatie tegen de Koerden te voeren na de Iraakse verkiezingen in mei.”

Als reactie op deze verklaringen heeft een lid van het Beveiligings- en Defensiecomité in het Irakese parlement, Majid al-Garawi, Sputnik Nieuwsagentschap verteld dat hij de uitspraken van Turkije totaal verwerpt. “Elke Turkse militaire actie binnen Irakese landen zonder de goedkeuring van de regering is onaanvaardbaar en overschrijdt de Iraakse soevereiniteit. Het parlement zal dit weigeren, ook al is het in overeenstemming met de regering van Bagdad.

Turkije beschouwt beide, de Syrische Aleppo, de Irakezen Mosul en Kirkuk als delen van het Ottomaanse Rijk en moet worden hersteld door middel van inspanningen in het gebied om zijn dromen, het herstellen van de glorie van het Ottomaanse rijk, te verwezenlijken.