HDP-rapport over Cizre aangekondigd in Genève

HDP heeft een 135-pagina’s tellend rapport opgesteld over de genocidale aanvallen van de Turkse staat in het district Cizre, Şırnak in 2015, en deze aangekondigd in Genève.

HDP (Democratische Volkspartij) heeft een uitgebreid en actueel verslag opgesteld over de blokkade van Turkije in het district Cizre in Şırnak. Het rapport, getiteld “De anatomie van bruutheid” en is gebaseerd op onderzoek door nationale en internationale instellingen in Cizre. Het rapport is aangekondigd tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van Pers Club Zwitserland in Genève.

De persconferentie werd bijgewoond door HDP Şırnak, parlementslid Faysal Sarıyıldız, een nauwe getuige van het bloedbad in Cizre en professor Norman Peach, internationaal recht en grondwet. Veel internationale journalisten volgden de persconferentie waar Sarıyıldız het rapport openbaar maakte. Hij beschreef de Cizre-gebeurtenissen als een directe oorlogsmisdaad en deelde het bewijs van de bloedbaden met de pers. Hij zei; “De Verenigde Naties en internationale machten zwijgen ondanks zoveel flagrante oorlogsmisdaden, dit is onaanvaardbaar.”

Vanaf oktober 2016 zijn er in totaal  in 9 provincies en minstens 35 districten 114 avondklokken uitgeroepen. 63 in Diyarbakır , Mardin 18, Şırnak 13, Hakkâri 11, Muş, Batman en Bingöl twee en in Dersim één. Nogmaals, sinds oktober 2016, sinds de uitgaansverboden in augustus 2015 begonnen in Cizre, Silopi, İdil, Şırnak, Yüksekova, Nusaybin en Sur, zijn er in totaal 863 mensen gestorven. Het recht op leven en het recht op toegang tot gezondheidszorg van minstens 1 miljoen 671 duizend mensen werd negatief beïnvloed. Als gevolg hiervan werden fundamentele rechten van burgers ernstig geschonden. Dergelijke rechten omvatten het recht op vrijheid en veiligheid, reizen, communicatie, milieu, respect voor het privé- en gezinsleven, vrijheid van communicatie; vrijheid van godsdienst, vrijheid van toegang tot informatie, recht op eigendomsbescherming, recht op onderwijs, verbod op foltering en onmenselijke of vernederende behandeling, het recht op leven en fysieke integriteit werden ernstig geschonden.

Tijdens de in december aangekondigde uitgaansverboden werden talloze misdaden begaan, in de allereerste plaats massamoorden en gedwongen ontvolking, omdat de avondklok maandenlang plaatsvond. Er is vastgesteld dat tijdens deze langdurige uitgaansverblijven geen enkele voorzorg werd genomen om de fundamentele rechten en vrijheden te beschermen. Tijdens dit proces, terwijl absoluut geen maatregelen werden genomen om burgers uit de conflictgebieden te evacueren, werden groepen mensen die probeerden stedelijke gebieden met witte vlaggen te verlaten, beschoten. Cizre was de plaats waar de ergste incidenten plaatsvonden.

Tijdens de avondklok die in Cizre werd verklaard duurde 79 dagen en voor zover bekend bij de publieke opinie stierven er 31 mensen in de eerste kelder, 62 in de tweede kelder en 50 in de derde kelder. Het is bekend dat in totaal 177 lichamen uit het gebied werden meegenomen.

In werkelijkheid zijn veel mensen, waaronder 41 kinderen, een baby, tijdens de avondklok in het hele Cizre-gebied om het leven gekomen. Vanwege lichamen die niet aan families worden overgedragen en belemmeringen bij instanties voor identificatie , wordt vanwege de beschadigde staat van lijken en het verzuim om effectieve en transparante onderzoeken uit te voeren, het totaal aan doden geschat op 280. Daarvan zijn er slechts 262 geïdentificeerd. 18 lichamen zijn begraven. Er is nog steeds vertraging in het proces van het matchen van DNA-monsters die zijn afgegeven door de families.

De volledige tekst van het rapport is te vinden op:

Cizre rapport (Engelstalig)