VN-functionaris: we blijven verontrustende berichten ontvangen van Afrin

Panos Moumtzis, regionaal humanitair coördinator voor de Syrië crisis, zei dat ze verontrustende berichten blijven ontvangen over burgerdoden en gewonden alsook de beperkingen waar de burgerbevolking als gevolg van aanhoudende militaire operaties.

Panos Moumtzis, Regionaal Humanitair coördinator voor de  Syrië Crisis, heeft een verklaring vrijgegeven over de uitvoering van VN-resolutie 2401.

Moumtzis zei dat hij nog steeds zeer bezorgd is voor de veiligheid en bescherming van miljoenen burgers in heel Syrië, een week nadat de VN-Veiligheidsraad voor resolutie 2401 had gestemd, waarin werd opgeroepen tot een staakt-het-vuren voor 30 dagen in het door oorlog verscheurde land.

Het staakt-het-vuren heeft niet plaatsgevonden, in sommige gevallen is het geweld zelfs geëscaleerd, vooral voor de bijna 400.000 mannen, vrouwen en kinderen van Oost-Ghouta. In plaats van een broodnodige uitstel, blijven we meer gevechten zien, meer dood, en meer verontrustende berichten over honger en ziekenhuizen die worden gebombardeerd. Deze collectieve bestraffing van burgers is gewoon onaanvaardbaar.”

Moumtzis verklaarde dat sinds 18 februari naar verluidt bijna 600 mensen zijn gedood in lucht- en grondgevechten in de belegerde enclave, terwijl meer dan 2000 mensen gewond zijn geraakt. Tegelijkertijd hebben aanslagen en mortierbeschietingen uit Oost-Ghouta talloze burgers in het naburige Damascus gedood en gewond.

“Tegelijkertijd blijven we verontrustende berichten ontvangen van Afrin over burgerdoden en gewonde als gevolg van aanhoudende militaire operaties. Degenen die het gebied proberen te ontvluchten worden bij exitpunten door de lokale autoriteiten in Afrin tegengehouden, waardoor ze geen toegang krijgen tot veiliger gebieden. Tot op heden hebben naar schatting 5.000 mensen de omliggende dorpen en de stad Aleppo bereikt, terwijl tienduizenden mensen zich proberen veilig te stellen binnen Afrin zelf.”

Moumtzis riep alle partijen bij het conflict op om onvoorwaardelijke, ongehinderde en duurzame toegang te vergemakkelijken tot alle mensen in nood in het hele land, vooral voor de bijna 3 miljoen mensen in moeilijk te bereiken en belegerde gebieden, en alle maatregelen te nemen om bescherming te kunnen bieden aan burgers en civiele infrastructuur, inclusief scholen en medische voorzieningen, alsmede ruimte bieden voor de dringende medische evacuatie van mensen in nood, zoals vereist door het internationale humanitaire recht en internationale mensenrechtenwetgeving.

De Regionale Humanitaire coördinator van de Syrische crisis verklaarde dat; “Afgelopen zaterdag stemde de VN-Veiligheidsraad unaniem in met resolutie 2401 en een eind aan het menselijk leed van het Syrische volk. Het kan niet worden genegeerd. Het was een oproep tot actie. Ik herhaal die oproep vandaag nog. Na bijna zeven jaar conflicten mogen we het Syrische volk niet in de steek laten. We moeten nu handelen om levens te redden.”