20.000 mensen op de been in demonstratie voor Afrin – Berlijn

Ongeveer 20 duizend mensen deden gisteren mee aan een massale demonstratie in Berlijn om solidariteit te tonen met het Afrin-verzet en dringen er bij Duitsland op aan een eind te maken aan de levering van politieke en militaire steun aan de Turkse staat.

De massa’s verzamelden zich vanaf de vroege ochtend op het Alexanderplatz in de Duitse hoofdstad Berlijn voor een massale demonstratie welke werd georganiseerd door de Alliantie voor Democratie en Vrede in Afrin, opgericht door wetenschappers, kunstenaars, advocaten en partij / vakbondsafgevaardigden in Duitsland.

Een aantal Duitse politieke partijen, vakbonden en antifascistische groeperingen ondersteunden de demonstratie die een einde eist aan de aanvallen van de Turkse staat tegen Afrin en de verstrekking van politieke en militaire steun van Duitsland aan de Turkse staat.

Na korte toespraken over de Afrin-aanval in Turkije begonnen maar liefst 20 duizend mensen een mars vanuit Neptunbrunnen te midden van grootschalige aanwezigheid van de politie.

Duitse en internationale media tonen grote belangstelling voor de demonstratie die wordt gehouden onder het motto “Brug van vrede en democratie van Berlijn tot Afrin”. Activisten tonen miniaturen van Duitse Leopard-tanks, waarmee Turkije Afrin aanvalt, om de medeplichtigheid van de federale regering aan de genocidale aanvallen van Turkije tegen Afrin weer te geven.

De boodschap aan Merkel is duidelijk. De betogers roepen leuzen als: “Stop de medeplichtigheid met het Erdogan-regime”, “Duitse financiën, Turkse bommen” en “Fascistische Erdogan”. Bijna elke deelnemer aan de demo heeft een spandoek van de YPG / YPJ, de verdedigingskrachten van Rojava en Noord-Syrië.

Toespraken die in de loop van de mars werden gehouden, leggen de nadruk op het beleid van de Duitse staat van het criminaliseren van de Koerdische vrijheidsbeweging en eisen een einde aan het verbod op Koerdische symbolen. Elke politieke partij en groep die zich bij de mars voegt, hield spandoeken vast die de aanval op Afrin veroordelen.