Luchthavens gaan niet open, begrotingscrisis gaat door – Irak

De politieke en economische crisis tussen de regionale regering van Zuid-Koerdistan (KRG) en de Iraakse centrale regering van Bagdad duurt voort.

De politieke en economische crisis die uitbrak tussen de KRG en de centrale regering van Irak na de inname van Khanaqin, Tuz Khurmatu, Dakuk en Kirkuk door het Iraakse leger en de strijdkrachten van Hashd al-Shaabi op 16 oktober 2017, wordt voortgezet.

Luchthavens voor een nieuwe periode van drie maanden gesloten

Het openstellen van de Zuid-Koerdische luchthavens voor internationaal luchtverkeer werd vanwege de crisis tussen Zuid-Koerdistan en de Iraakse centrale regering met nog eens drie maanden uitgesteld. Volgens eerdere verklaringen zouden de luchthavens in Hewlêr (Erbil) en Silêmanî (Sulaymaniyah) begin maart worden geopend. De begroting van 2018, die woensdag in het Iraakse parlement werd besproken, werd door de oppositie van Koerdische groepen verworpen.

Een van de aspecten van de crisis was de situatie van grensgebieden, grensovergangen en internationale luchthavens in Hewler en Sulaymaniyah. Hoewel de kwestie van grens- en grensovergangen kon worden opgelost, blijven de luchthavens sinds 16 oktober gesloten voor internationaal luchtverkeer. Slechts een week geleden zei de Iraakse centrale regering dat de luchthavens in Zuid-Koerdistan begin maart weer zouden openen en twee dagen later werd de verlenging met drie maanden van het verbod aangekondigd. Volgens de huidige informatie zullen er eind mei geen internationale vluchten naar Zuid-Koerdistan plaatsvinden.

Koerdische parlementsleden verwerpen begroting

Een andere crisis tussen de KRG en de centrale overheid is het budget voor 2018 en het niet betalen van de salarissen van ambtenaren. Op woensdag werd het Iraakse parlement opnieuw samengesteld om de begroting voor 2018 af te ronden. De Koerdische parlementsleden verwierpen het ontwerp van de centrale regering, waarin de KRG slechts 12,66 procent van het budget zou krijgen. Toen de Iraakse regering bleef aandringen op deze begroting, protesteerden de Koerdische parlementsleden en verlieten het parlement.