Saleh Moslem over de Turkse praktijken in Praag

Na gisteren te zijn vrijgelaten, sprak de voormalige PYD-covoorzitter Saleh Moslem met ANF Nieuwsagentschap over hoe hij werd vastgehouden en wat hij aanschouwd heeft.

Saleh Moslem werd afgelopen weekend vastgehouden in Praag, waar hij een conferentie bijwoonde. Moslem werd twee dagen in detentie gehouden en werd dinsdag door de rechtbank vrijgelaten tijdens een hoorzitting. Moslem zei dat Turkije probeert aan te vallen waar ze kunnen, maar dat het niet lukt. Volgens de voormalige PYD-covoorzitter wil Turkije Afrin tot zwijgen brengen in Europa.

– Waarom was je in Praag?

Er was een jaarlijkse privéconferentie. Wij waren daar namens Noord-Syrië en we hebben verschillende vergaderingen gehouden.

– Op welke dag van de vergaderingen werd u vastgehouden?

Het was op de vierde en de laatste dag. De vergaderingen waren voorbij, ik moest de volgende dag teruggaan.

– Waar werd je vastgehouden?

Bij het hotel.

– Wie was het die naar het hotel kwam en wat voor reden gaven ze u?

Het was de Tsjechische politie. Ze zeiden dat ze een arrestatiebevel hadden, het was een document van een rechtbank.

– Hebben ze je verteld dat de vraag uit Turkije kwam?

Natuurlijk deden ze dat. Ze zeiden dat deze hele situatie plaatsvond vanwege de vraag van de Turkse staat.

– Hoe werd u tijdens uw hechtenis behandeld?

Het was een normale procedure. Er was geen ondervraging. Ze verwezen me rechtstreeks naar een rechtbank. Maar de detentie duurde 2 dagen.

Ze proberen toe te slaan waar ze zwakte denken te zien

– Je bent lang in Europa geweest, waarom ben je hiermee in Tsjechië mee geconfronteerd? Wat denk je?

De Turkse organisatie is gebonden aan inlichtingenrelaties. Ze hebben op sommige plaatsen relaties. Ze proberen toe te slaan waar ze zwakte denken te zien. We weten dat de intelligentie van Turkije verspreid is over heel Europa. Ze kunnen geen militaire acties ondernemen in Europa zoals in Kurdistan of Syrië, maar wat ze kunnen doen is intelligentie-trucjes en relaties. Ze proberen te profiteren van bepaalde rechterlijke instanties waar ze zwakte zien. Maar de Tsjechische rechterlijke macht was zich hiervan bewust, ze wisten dat dit een list was. Dat is waarom ze me hebben vrijgelaten.

– De Turkse staat had een prijs op je hoofd gezet voordat je werd vastgehouden. Heb je het gevoel dat je leven in gevaar is?

Turkije kan alles doen. Dat moet altijd worden verwacht. Ze willen met vuile streken mensen vangen waar ze zwakte denken te zien. Degenen die op klopjacht gaan zijn alleen maar structuren zonder principes. Alleen criminelen achtervolgen dergelijke dingen. Maar in de rechterlijke macht, vooral in Europa, heeft dit niets te maken.

– Bent u na uw vrijlating geconfronteerd met een andere situatie waarin u achterdochtig was of die u als een bedreiging zag?

De (Tsjechische) politie die zulke strenge veiligheidsmaatregelen nam en op bescherming aandrong, wekte bij ons enige twijfel. Dat betekent dat er iets is wat we niet weten, de politie weet het wel en vertelt het ons niet. Er moeten nog andere redenen zijn om op deze manier te handelen en het strikte begeleiden totdat ik Tsjechië verlaat.

– Wat waren de reacties toen u uit de boeien mocht?

Toen ze me voor het eerst vasthielden, waren er geen handboeien. Ze gebruikten alleen handboeien gedurende de 15 minuten toen ik werd overgeplaatst naar de rechtbank. Toen ik bezwaar maakte, vertelden ze me dat dit de manier is waarop dingen worden gedaan. Ik weet niet of het een andere betekenis heeft. Ik weet niet of het voor hen werkt, maar voor ons hebben de handboeien geen toegevoegde waarde.

Ze willen Afrin stil krijgen

– Heeft je detentie iets te maken met de invasie in Afrin?

Ik weet zeker dat dat zo is. Turkije handelt nors en dat is te danken aan de overwinning daar. Ze worden verslagen in Afrin. De weerstand daar is glorieus. Nu zijn we de stem van Afrin in Europa. We versterken de stemmen van de vrouwen en kinderen daar, we zijn de stemmen van het geschreeuw van de mensen. Ze probeerden ons tot zwijgen te brengen. Maar ze faalden. Het is niet gelukt.

Turkije wil de demografie van Afrin veranderen

– Over Afrin gesproken, waarom viel Turkije een regio aan die volgens de hele wereld een van de meest vreedzame en veilige gebieden in Syrië is?

De reden voor de petulantie van Turkije is het feit dat veel groepen die ze op andere plaatsen ingezet hebben, zoals ISIS, gefaald hebben. Ze werden verslagen in Kobanê, ze werden verslagen in Raqqa. Ze worden verslagen in Deir Ez Zor. Dus om dit enigszins te verhelpen, is Afrin het laatste punt. Alle terroristische groeperingen in Idlib die onder Turkse controle komen, zetten hen ook in een moeilijke positie . Er staat druk op Turkije om dit allemaal op te lossen. Nu willen ze Afrin aanvallen. Voor deze operatie verzamelen ze alle overblijfselen van ISIS die overbleven van Kobanê, Raqqa en zelfs Mosul en gebruikt ze om Afrin aan te vallen. En dan zijn er nog andere groepen die aanvallen vanuit zowel het zuiden als het westen. Ze willen absoluut Afrin overnemen om zowel de demografie te veranderen als om zich te vestigen in de krachten die ze willen.

– Dus, kunnen ze het doen? Kunnen ze slagen?

Nee natuurlijk niet. Het verzet van de mensen is glorieus. Wat er ook gebeurt, ze zullen nooit slagen.

De relatie Turkije – Rusland is niet strategisch

– Waarom deed Rusland dit?

Er spelen andere interesses. Het kan het gasprobleem zijn, er is een pijplijn. Er zijn economische belangen. Dat is waarschijnlijk de reden waarom Rusland zwijgt. Rusland schendt echt hun eigen principes. Ze beweren dat ze de territoriale integriteit van Syrië zullen beschermen, maar hier heeft Turkije Sheba overgenomen. Het is onder invasie. En nu willen ze Afrin binnenvallen. Rusland heeft daar een verantwoordelijkheid en ondertussen zouden ze iets moeten doen. Maar ze zijn stil. Wat hun interesses ook mogen zijn.

– Is de alliantie tussen Turkije en Rusland houdbaar?

Ik denk niet dat het strategisch is. Het is een kwestie van interesses, en het is tijdelijk. Turkije zal op een dag hun vloek zijn. Met dit beleid vormt Turkije een bedreiging voor de vrede over de hele wereld. Ze willen resultaten boeken in Europa door middel van vuile trucs van hun geheime dienst. Ze vermengen zowel de regio als Europa. Dit gaat de wereld op een dag opbreken en op een gegeven moment zal er iemand een einde aan maken.

Jarablus en Bab kunnen niet onder Turkse bezetting blijven

– Hoe zal de situatie van Afrin invloed hebben op de regio’s die door Turkije zijn binnengevallen, zoals Jarablus en Bab? Deze plaatsen zijn nog steeds onder de bezetting van Turkije.

Het waren niet alleen Koerden die in deze gebieden woonden. De volkeren waren gemengd. De dag zal ook komen voor deze regio’s. Niemand zal blijven zwijgen. Deze plaatsen kunnen niet onder de bezetting van Turkije blijven.

– Hoe verklaart u ten slotte het feit dat het Syrische regime troepen naar Afrin stuurt?

We hebben altijd gezegd dat we deel uitmaken van Syrië. We willen ons niet afscheiden van Syrië. Ze hebben een plicht. De bescherming van de grens is een kwestie van soevereiniteit. Helaas zijn ze erg ongedisciplineerd geweest.

– Waarom? Zijn ze niet sterk genoeg?

Ik weet niet of ze niet sterk zijn. Maar ze willen op zijn minst goedkeuring van Rusland krijgen. En daar zijn vuile trucs aan verbonden.