Dorpelingen Afrin: “Een oorlog van moord, plunderingen en diefstal”

Grensbewoners die vanwege de TAF- en FSA- aanvallen hun dorpen moesten verlaten, zeggen dat hun huizen zijn geplunderd.

Ondanks de resolutie door de Verenigde Naties (VN) voor een “humanitaire wapenstilstand”, blijven de Turkse strijdkrachten (TAF) en hun geallieerde FSA-troepen Afrin voor de 39e dag aanvallen. Tientallen burgers zijn om het leven gekomen bij de aanvallen waarbij het bezit van de dorpelingen geplunderd wordt.

Dorpelingen uit Qurnê en Dersêwan die werden onderworpen aan aanvallen van TAF en FSA en hun toevlucht moesten zoeken in het dorp Naza in de wijk Bilbilê in Afrin, spraken met Nieuwsagentschap Mezopotamya over hoe de taf en FSA-troepen hun huizen plunderden en mensen ontvoerden.

“Ze zullen onze kinderen vermoorden”

De 75-jarige Mihemed Nurî uit het dorp Qurnê zei dat ze naar het dorp Naza vluchtten om hun levens te redden als gevolg van het mortiervuur ​​op hun huis tijdens de eerste dagen van de aanslagen. Nurî sprak in tranen over de tirannie die ze ervoeren:

“Ze vielen onze huizen aan met mortieren. Dus we moesten vluchten naar het Naza-dorp 10 km verderop. Omdat er geen levensvoorzieningen meer waren. We kunnen niet naar huis. Ze vermoorden burgers. Als we hier niet zouden zijn, zouden ze onze kinderen hebben gedood.”

Nurî zei dat toen hij op een dag terugkeerde om wat noodzakelijke dingen uit het huis op te halen, hij zag dat het hele dorp was geplunderd.

“Geen bericht van gewonde broer”

Nurî zei dat zijn 50-jarige broer Hüseyin Nurî tijdens de aanvallen gewond raakte op zijn borst, maar weigerde het dorp te verlaten en dat hij is ontvoerd door de TAF en FSA-troepen. Nurî heeft sindsdien niets meer van zijn broer gehoord en vreest dat hij geëxecuteerd is.

Het dorp Naza waar de dorpelingen hun toevlucht zochten, is ook het doelwit van de aanslagen. Het dorp wordt vaak beschoten met artillerie.

“Een oorlog van moord, plunderingen en diefstal”

De 38-jarige dorpsbewoner Mistefa Xelîl uit Dersêwan die ook zijn toevlucht zocht in het dorp zei samen met zijn familie dat hij zich nog steeds veiliger voelt in Naza. Xelîl zei dat de TAF (Turkse Strijdkrachten) en het FSA (Vrije Syrische Leger) groepen plunderen en stelen, en vervolgden: “Toen ze Dersêwan binnenreden, plunderden ze de huizen en bezittingen van dorpelingen. Dit is niet alleen een oorlog, dit is overduidelijk een oorlog van plundering en diefstal. Deze mensen vechten niet, ze stelen en vermoorden burgers. Ze hebben alle huizen leeggeroofd. Ze kwamen met vrachtwagens en namen de spullen die ze geplunderd hadden naar Azaz en Kilis. We zijn nu hier, waar gaan we heen? Maar we zijn niet bang voor hen.”

Twee keer migreren

Een ander gezin dat vanuit Dersêwan onderdak zocht in het dorp Naza is de familie Henan. De familie Henan vluchtte drie jaar geleden voor de oorlog in Aleppo om zich in Afrin te vestigen. De 7 leden van het gezin moesten nog een keer migreren vanwege de huidige TAF- en FSA-aanvallen. Over waarom ze hun dorp moesten verlaten, zei de 37-jarige Ismehan Henan: “We kwamen uit Aleppo en nu hebben ze alles geplunderd wat we hier hebben. Vroeger hadden we 3 huizen, we hadden een normaal leven. De kinderen waren bang voor de mortiergranaten. Dus we moesten vertrekken. Het huis van mijn broer is hier, dus we hierheen gevlucht.”

“De TAF en FSA hebben het voedsel uit de monden van onze kinderen gestolen.”

Henan beschuldigde de TAF en FSA van plundering en zei: “Ze nemen al onze spullen mee naar Azaz en Kilis, ze brengen ze naar Turkije om ze te verkopen. Ze hebben het voedsel uit de monden van onze kinderen gestolen.”