SDF: Turkse aanvallen op Afrin gaan door ondanks het staakt-het-vuren

Ondanks het VN-besluit voor een 30-daagse staakt-het-vuren in heel Syrië, heeft Turkije zijn aanvallen op het noordelijke Syrische kanton van Afrin de afgelopen 24 uur voortgezet.

Het perscentrum van de Syrische Democratische Krachten (SDF) heeft een verslag gepubliceerd over de gebeurtenissen van de afgelopen 24 uur. Zo werden op de 38e dag van de agressieoorlog van de Turkse staat tegen het noordelijke Syrische kanton Afrin vijf soldaten en ten minste 50 jihadistische milities gedood.

“Ondanks het besluit van de VN-Veiligheidsraad over een wapenstilstand in Syrië, blijven de barbaarse aanvallen door de Turkse staat en zijn jihadistische groeperingen tegen het volk van Afrin voortgezet worden.” Onze strijdkrachten moeten reageren op aanvallen van de bezetter voor defensiedoeleinden”, zei SDF, en gaf de volgende details;

Rajo

“Het Turkse leger en pro-Turkse milities hebben het Rajo-front aangevallen, resulterend in een botsing met de Volksbeschermingseenheden onder het Syrische leger. Tegelijkertijd voerden Turkse vliegtuigen aanvallen uit , waardoor 2 strijders van de Volksbeveiligingseenheden stierven en 3 strijders gewond raakten.

Bij zware artillerie-aanvallen op het dorp Hec Xelîl raakten verschillende burgers gewond. Huizen van de dorpelingen werden gedeeltelijk vernietigd door de aanslagen.

Pro-Turkse milities probeerden het dorp Mûskê binnen te dringen maar werden teruggedrongen door onze troepen. In de daaropvolgende veldslag werd een militair voertuig met inzittenden vernietigd. De milities trokken zich terug.

Het dorp Gewenda werd vroeg in de ochtend aangevallen door Turkse soldaten en pro-Turkse huursoldaten, waarop onze strijders reageerden. De schermutselingen gaan door.

Jindires

Na aanvallen op het dorp Heciler kwamen in de loop van de strijd acht pro-Turkse huursoldaten om het leven.

Gisteravond bombardeerde de Turkse luchtmacht het centrum van Jindires. Tegelijkertijd vonden er aanvallen plaats door Turkse soldaten en pro-militaire milities in het dorp Baflurê. Het doel van deze aanvallen was het centrum van het district Jindires.

Turkse straaljagers vielen vanochtend het dorp Yalangoz aan en pleegden een bloedbad. De medewerkers van de Koerdische Rode Halve Maan, ‘Heyva Sor a Kurdistan’ (Rode Kruis) proberen nog steeds de slachtoffers van de luchtaanval te redden.

Shiye

De gevechtshelikopters van het Turkse leger lanceerden vanaf de vroege ochtenduren aanvallen op de dorpen Anqelê en Senarê. Vanaf de grond werd de regio vanuit Anqelê via Senarê naar het dorp Qermîtliq gebombardeerd met zware artillerie. Ook hier blijven de gevechten tussen onze troepen en binnenvallende troepen voortduren.

In totaal zijn vijf Turkse soldaten en ten minste 50 pro-Turkse huursoldaten gedood tijdens de schermutselingen van de afgelopen 24 uur. Meer dan 60 huursoldaten raakten gewond.

Onze strijders hebben zes militaire voertuigen vernietigd en drie Turkse tanks beschadigd.”