Koerdische delegatie bezoekt de Tsjechische ambassade in Hewlêr

Een Koerdische delegatie bezocht de Tsjechische ambassade in de Koerdische stad Hewlêr (Erbil). De delegatie riep op tot de vrijlating van Saleh Moslem.

Een Koerdische delegatie bestaande uit Silêman Ereb, PYD-vertegenwoordiger in Zuid-Koerdistan, Şêrko Heme Emîn en Îzet Sabir parlementsleden uit Koerdistan bezochten de Tsjechische ambassade in Hewler (Erbil) en riepen op tot de vrijlating van Saleh Muslim, de aanvoerder van buitenlandse betrekkingen van de beweging voor een Democratische Samenleving (TEV-DEM).

Tsjechische ambassadeur: verrast door arrestatie

De Tsjechische ambassade laat weten dat zij verrast waren over de arrestatie van Saleh Moslem en dat het verzoek van de delegatie aan de Tsjechische regering zal worden doorgestuurd.

Sabir: een illegale verzoek

Tijdens een daaropvolgende persconferentie benadrukte een lid van het Koerdische regionale parlement, İzet Sabir, dat het Turkse verzoek om Moslem uit te leveren aan Turkije niet legitiem was, aangezien hij een staatsburger is van Syrië en niet van Turkije en officieel in Tsjechië is.

Ereb: Turkse staat vertegenwoordiger van terreur, Saleh Moslem vertegenwoordiger van de vrede

Silêman Ereb, vertegenwoordiger van de PYD in Zuid-Koerdistan, zei het volgende over de arrestatie van Saleh Moslem: “Saleh Moslem is een vertegenwoordiger van vrede, hij heeft een grote invloed op de strijd tegen het terrorisme in Rojava / Noord-Syrië. Vader van een gevallen strijder. We hebben de Tsjechische vertegenwoordiging laten weten dat de Turkse regering terrorisme steunt terwijl PYD tegen de terreur in Rojava vecht. Daarom moet Saleh Moslem zo snel mogelijk worden vrijgelaten.”

Emîn: Verslag over situatie Efrîn overgedragen

Şêrko Heme Emîn, Regionaal parlementslid Koerdistan, zei dat hij de Tsjechische ambassade een verslag had gegeven over de huidige situatie in Afrin en de aanvallen van de Turkse staat in het kanton.

Gorran-beweging: kabinet moet actie ondernemen

De Gorran (Verandering)-beweging in de parlementsgroep van de regio Koerdistan diende een verzoekschrift in bij het kantoor van de spreker met betrekking tot de arrestatie van Salih Moslem op verzoek van Turkije, waarin staat dat; “Het kabinet van de regio Koerdistan zou de Tsjechische consul moeten oproepen en vragen waarom Saleh Moslem wordt vastgehouden.”