Eerste verklaring van Moslem: Turkije kon niet slagen

Voormalig PYD co-voorzitter Saleh Moslem zei na zijn vrijlating in Tsjechië: “Ze konden niet slagen”, verwijzend naar de Turkse staat.

Voormalig PYD co-voorzitter Saleh Muslim die dit weekeinde in Praag in hechtenis was genomen tegen de Turkse eis stond vandaag voor een rechter. De hoorzitting vond plaats in de gemeenteraad van Praag en Moslem werd vrijgelaten. De beschuldigingen van Turkije hadden geen rechtsgrondslag en konden daardoor niet beantwoord door de rechtbank.

In een eerste verklaring aan Medya Nieuws TV bekritiseerde Moslem het arrestatiebevel dat Turkije voor hem had uitgevaardigd. Hij zei; “Het arrestatiebevel voor mij werd al eerder via de rechterlijke macht uitgevaardigd. Ik werd doorverwezen naar de rechtbank. Zoiets bestaat niet. Ik ben een burger van een ander land. De rechtbank heeft op deze basis beslist en heeft me vrijgelaten.”

Moslem bedankte iedereen die inspanningen leverde voor zijn vrijlating, zeggende; “We zijn allen een. Ze proberen ons het zwijgen op te leggen, want we praten in Europa over Afrin. Ze konden echter niet slagen. Europa heeft wetten en principes en niet iedereen staat onder het bevel van de Turkse staat. Ze kunnen het Koerdische volk niet het zwijgen opleggen. “