5 Kamerleden bedreigd voor erkenning Armeense genocide

Vijf Nederlandse politici met een Koerdische of Turkse achtergrond worden bedreigd nadat zij op de Turkse staatstelevisie “landverraders” werden genoemd door hun erkenning van de Armeense genocide.

Een afgevaardigde van het kabinet zal naar de Armeense hoofdstad Jerevan afreizen om de genocide te herdenken. Dit zal elke 5 jaar plaatsvinden. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer stemde voor. Alleen DENK was tegen.

“Met de aanwezigheid betoont het kabinet respect voor alle slachtoffers en nabestaanden van alle moordpartijen op minderheden”, zei de minister.

Op de nieuwswebsite van En Son Haber stond gisteren met grote letters:”De vijf Turken die het moederland hebben verraden”,met daaronder de foto’s van de 5 kamerleden in kwestie.

De vijf kamerleden die belaagt worden zijn Dilan Yesilgöz (VVD), Cem Lacin (SP), Sadet Karabulut (SP), Zihni Özdil (GroenLinks) en Nevin Özütok (GroenLinks).

Regeringskrant Sabah noemt een schandaal dat de politici van Turkse afkomst instemden met het voorstel de massamoord op Armeniërs te erkennen als genocide. Enkele andere kranten volgden dit voorbeeld.

Ook DENK heeft zijn ongenoegen geuit tijdens een interview met de (pro-Erdogan) nieuwswebsite Ahaber. Kuzu zei in het interview dat de kamerleden met Turks-Nederlandse achtergrond “kleur moeten bekennen “en moeten laten zien” aan welke kant ze staan”. Volgens Kuzu zullen door de erkenning ”de spanningen in Nederland alleen maar oplopen”.

De 5 kamerleden worden na deze aanvallen via de Turkse media belaagd met ernstige dreigementen via sociale media.

Volgens Özdil is het doel duidelijk: intimidatie. “Maar ik ga mijn mond niet houden. Ik ben een Nederlands Kamerlid en daar ben ik trots op. Deze berichten zijn schandelijk, dit is echt demonisering. De boodschap is: je bent van Turkse afkomst, dus je mag dit niet vinden. Dat is op zijn zachts gezegd heel kwalijk.”