VN-Veiligheidsraad stemt in met wapenstilstand in heel Syrië

Naar aanleiding van de bombardementen in Oost-Ghouta heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties unaniem ingestemd met een wapenstilstand in heel Syrië.

De wapenstilstand gaat ogenblikkelijk in en duurt 30 dagen. Het staakt-het-vuren is nodig om hulpgoederen aan te leveren en VN-hulpverleners en hun partners in staat te stellen oorlogsslachtoffers in veiligheid te brengen.

De raad ‘eist dat alle partijen onverwijld de gevechten staken gedurende een periode van ten minste dertig opeenvolgende dagen in heel Syrië voor een voortdurende humanitaire pauze’, aldus de tekst.

Militaire operaties tegen terroristische groeperingen als Islamitische Staat (IS), al-Qaeda en al-Nusra zijn echter uitgesloten van de wapenstilstand.

De VS heeft beschuldigingen geuit richting Rusland van het ” expres vertragen van de stemming. De resolutie die eerder werd afgekeurd door Rusland bevat inhoudelijk dezelfde tekst, op wat komma’s en punten na.

Naast bombardementen in Oost-Ghouta is Turkije al een aantal weken bezig met en invasiepoging van de noordelijke regio Afrin. Hierbij zijn reeds 200 burgers om het leven gekomen waaronder veel vrouwen en kinderen.