MIT-activiteiten en invloed op Turkse media onthuld

Twee ambtenaren van de Turkse nationale inlichtingendienst (MIT) onthulden de namen van de MIT-leden die bij de media eenheid werken en hoe MIT de publieke opinie probeert te beïnvloeden.

Erhan Pekcetin en Aydin Gunel, die werden gevangengenomen door HPG in Zuid-Koerdistan, spraken met journalist Leyla Fidan over de invloed van MIT op Turkse media en onthulden de identiteit van journalisten die officieel met MIT werken.

Volgens Pekcetin heeft de MIT een speciale eenheid voor mediarelaties. De eenheid wordt gecoördineerd door Nuh Yilmaz, voormalig directeur van Stichting SETA en een journalist. Hij nam rechtstreeks orders aan van Hakan Fidan, hoofd van MIT.

Pekcetin zei dat Yilmaz onder verschillende namen werkt in Turkse media, met name de dagbladen van Star, Sabah en Milliyet.

“Ik weet dat ze direct contact hebben met Hande F. We volgden Cetiner C., tot we beseften we dat hij verbonden was met het inlichtingenbureau. In de Sabah-krant herinner ik me iemand die A. Kucukkaya of Basak heette. Ik weet dat ze gemakkelijk verslagen kunnen publiceren in de krant Sabah.

Pekcetin onthulde de naam van Cem Kucuk, een bekende columnist in Turkije, als een journalist die rechtstreeks contact heeft met Nuh Yilmaz. Pekcetin zei zelfs dat Kucuk misschien op uitnodiging van Yilmaz naar Turkije was gekomen.

Pekcetin en Gunel werden vorig jaar veroverd door HPG in Zuid-Koerdistan. Het paar bekende onlangs de rol van MIT bij de moord op drie Koerdische vrouwelijke revolutionairen in Parijs in 2012.