De vergeten bondgenoten van Amerika in Syrië

Op 20 januari begon Turkije zich op Noord-Syrië te richten met luchtaanvallen en zware beschietingen in een campagne waarvan het beweert dat het is ontworpen om een veiligheidsdreiging aan de zuidgrens te neutraliseren.

De bewering van Turkije dat de door de VS gesteunde Syrische democratische strijdkrachten een veiligheidsrisico vormen voor de Turkse belangen, berust op een leugen. Dat heeft de internationale gemeenschap er niet van weerhouden om stilzwijgende steun te geven aan de “Operatie Olijftak” in het noorden van Syrië, met als doel Koerden uit de regio te verdrijven.

Op 20 januari begon Turkije zich te richten op Noord-Syrië met luchtaanvallen en zware beschietingen in een campagne waarvan het beweert dat het is ontworpen om een ​​veiligheidsdreiging aan de zuidgrens te neutraliseren. Het gebied wordt aangevallen en Afrin, de stad waar ik vecht, wordt bestuurd door de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG).

Als commandant van de Syrische Democratische Krachten (SDF), inclusief de YPG, wil ik ondubbelzinnig zijn: de beweringen van Turkije dat we oorlog voeren over de grens, zijn niet waar. In feite is het tegenovergestelde waar; met “Operatie Olijftak” valt Turkije ons aan. En toch, om redenen die ik niet kan bevatten, gebeurt dit met stilzwijgende goedkeuring van de internationale gemeenschap.

Onze troepen sponsoren geen aanvallen tegen de Turkse staat. (De YPG heeft alleen gereageerd op Turkse aanvallen die op ons gericht zijn.) Onze enige oorlog is met jihadisten van de Islamitische Staat (ISIS), een gevecht dat de Verenigde Staten ons hebben ondersteund in het voeren. Maar nu de strijd tegen ISIS grotendeels voorbij, zijn onze internationale donateurs rustiger geworden – net zoals de raketten van Turkije luider zijn geworden.

Sinds het Syrische conflict in 2011 begon, heeft Turkije zich op één lijn gesteld met de verkeerde kant. Het werkte nauw samen met de salafistische rebellengroep Ahrar al-Sham, wiens leiders al-Qaeda-leden waren in Afghanistan. Turkije heeft ook steun verleend aan jihadisten van Al-Qaeda’s Syrische dochter, Jabhat Fatah al-Sham (voorheen het al-Nusra Front).

En tot voor kort hielden de Turkse leiders een oogje dicht voor de buitenlandse strijders die door hun land trokken om zich bij ISIS in Syrië te voegen. In oktober 2014 vertelde de toenmalige Amerikaanse vicepresident Joseph Biden publiekelijk dat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan persoonlijk had toegegeven dat Turkije “te veel mensen had laten passeren” Hoewel Biden later zijn verontschuldiging voor de openbaring uitsprak, bevestigde het opnieuw dat Turkije de aanpak van het conflict herhaaldelijk verkeerd heeft behandeld.

Daarentegen heeft de SDF heeft democratische ambities van de regio gesteund door te vechten voor een Midden-Oosten dat vrij is van jihadisten. Meer dan een jaar voordat ISIS een begrip werd in de VS en Europa, waren onze strijders stervende om de groep op afstand te houden. We verdedigden gemeenschappen en minderheden tegen de woede van de jihadisten, en verhinderden hen om meer vrouwen tot slaven te maken en meer dissidenten te stenigen dan zij deden. Door ISIS van de Turkse grens te verwijderen, hebben we de pogingen van de groep om zijn bereik dieper in Europa uit te breiden, verijdeld.

Onze campagne tegen ISIS in Kobani in 2015 heeft de VS ertoe gebracht om de levering van wapens, training en luchtondersteuning te vergroten. Door deze samenwerking bracht de SDF ISIS op de rand van instorting. Maar deze veldslagen kwamen ook ten koste van mijn soldaten, die het zwaarst door de wreedheid van de jihadisten werden getroffen; ISIS heeft duizenden van onze strijders gedood, terwijl het Amerikaanse leger, dat tijdens de oorlog in Irak ongeveer 4.500 slachtoffers heeft geleden, slechts vier soldaten heeft verloren in Syrië.

Nu de strijd tegen ISIS aan het afnemen is, lijkt de VS minder enthousiast om ons te steunen, waardoor Turkije ongestraft raketten en artillerie op ons afvuurde. Volgens het Syrisch Observatorium voor de mensenrechten zijn ten minste 70 burgers – en 21 kinderen – tijdens de operatie gedood, terwijl meer dan 100 SDF-soldaten zijn omgekomen, waaronder een vrouwelijke soldaat wiens lichaam was verminkt door Turkse troepen. Op dit moment worden we blootgesteld aan de volledige toorn van een NAVO-leger, zonder toegang tot zelfs maar één helikopter om onze gewonden te evacueren.

De Turkse leiders beweren dat ze tegen de SDF vechten omdat we “terroristen” zijn. Ik daag ze uit om bewijs te leveren om deze beweringen te ondersteunen. In werkelijkheid zijn onze grootste bedreigingen voor Turkije niet onze wapens, maar onze ideeën en politieke organisatie. Erdoğan is bang voor onze democratische waarden; de afgelopen vijf decennia hebben wij de meeste vrijheid gebracht aan regio’s die worden geregeerd door brutale dictaturen. Terwijl Erdogan zijn autocratische neigingen de vrije teugel geeft, maakt hij zich zorgen dat een ware democratie aan de zuidgrens van Turkije zijn eigen greep op de macht zou kunnen bedreigen.

Voor Erdoğan zou het beste scenario voor Syrië een make-over worden als een soennitische Arabische staat, waar Koerden en andere minderheden buitenspel staan. Maar dit zou ten koste gaan van de grote diversiteit van Syrië. Wij ondersteunen daarentegen het etnische en religieuze mozaïek van Syrië en voorzien een toekomst van coëxistentie tussen christenen, Circassiërs en Yazidis – alle groepen die Turkije links heeft laten liggen.

Erdoğan heeft beweerd dat hij “Afrin wil bezorgen aan zijn echte eigenaren”, waardoor de meer dan 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije zo snel mogelijk “naar hun eigen land kunnen terugkeren.” Toch is voor velen van ons het ware doel van Erdogan in Afrin, De regio ‘kurdenfrei’ maken, waardoor we een minderheid vormen in ons eigen huis. Waar moeten we naartoe gaan? Koerden zijn geen krakers in Afrin.

Als Erdoğan steeds grilliger wordt en van zijn westerse bondgenoten vervreemdt, lijden de Koerden het meest. We zijn bereid goede buren te zijn en werken aan een oplossing via onderhandelingen. Maar zolang Turkije ons blijft aanvallen en geen zinvolle veroordeling voor de aanval krijgt, hebben we geen andere keuze dan onszelf te verdedigen.

* Dit artikel van YPG Commandant Mahmoud Berxwedan werd voor het eerst gepubliceerd door Project Syndicate.