“Turkse invasie tegen Afrin schendt internationaal recht”

Auteur en econoom Thomas Benedikter: “De Turkse aanvallen en invasie tegen Afrin, het kanton van de autonome regio Rojava – Noord-Syrië, een deel van de soevereine staat Syrië, zijn een agressie die het internationaal recht schendt”.

Auteur en econoom Thomas Benedikter sprak met ANF Nieuwsagentschap over de invasieve operatie van de Turkse staat tegen Afrin welke op 20 januari 2018 werd gelanceerd.

Benedikter merkte op dat Afrin tijdens de 7 jaar lange oorlog in Syrië een van de meest veilige en stabiele regio’s in Syrië was, en dat de regio honderdduizenden vluchtelingen verwelkomde en huisvestte in een aantal dat gelijk was aan de eigen bevolking. Hij zei: “Afrin heeft geen operaties op Turks grondgebied uitgevoerd, maar de Turkse politieke leiderschap samen heeft met de leiding van de hele regio Rojava, Noord-Syrië, herhaaldelijk verzekerd dat zijn strijdkrachten aanwezig zijn voor de zelfbescherming van de democratische federatie van Noord-Syrië.”

Benedikter is het ermee eens dat de Turkse aanvallen en de invasie tegen Afrin, kanton van de autonome regio Rojava – Noord-Syrië, onderdeel van de soevereine staat Syrië, een agressie zijn die het internationaal recht schendt. Hij onderstreept dat; “Het bombarderen van de burgerbevolking, het vernietigen van verdedigingsstructuren, productieve gebieden en openbare infrastructuur is ook een schending van de fundamentele waarden en beginselen van de Raad van Europa waar Turkije lid van is. Bovendien is de agressie van Turkije tegen Afrin en Rojava in strijd met het internationale recht onaanvaardbaar voor de alliantie van de democratische NAVO-staten. Deze agressieoorlog moet niet alleen door de VN worden veroordeeld, maar de Turkse leiders moeten ook worden onderworpen aan het Internationaal Gerechtshof. Turkije, lidstaat van de Raad van Europa, is verantwoordelijk voor misdaden en terreur onder internationaal humanitair recht tegen het Koerdische volk, andere etnische en religieuze minderheden in die regio, de Arabische bevolking in het algemeen en vluchtelingen die worden ondergebracht in de autonome regio.”

Terwijl hij benadrukt dat de SDF en YPG van Rojava niet alleen de stabiliteit en veiligheid van de autonome regio Rojava hebben behouden, maar ook op beslissende wijze hebben bijgedragen aan de nederlaag van Da’esh (IS), vervolgde Benedikter; “Als grondtroepen in samenwerking met de alliantie die met Da’esh vocht, droegen deze krachten de hoofdlast met zware verliezen en vele doden. Nu worden ze aangevallen door een staat, die opzettelijk heeft bijgedragen aan de opkomst en verspreiding van IS-terrorisme in Syrië en Irak. Miljoenen Europeanen, duizenden Tirolers, schamen zich vooe de Europese regeringen die geen actieve solidariteit met Rojava-Noord-Syrië ondersteunen en geen inspanningen doen een ​​onmiddellijke einde te maken aan de Turkse terreur in Afrin. We betreuren ten diepste de stilte en passiviteit in grote delen van de publieke opinie en het maatschappelijk middenveld in Europa, waarbij we de Koerdische slachtoffers in de oorlog tegen IS vergeten. We roepen de VS, Rusland en de VN op om onmiddellijk te handelen om de bevolking van Rojava te beschermen, allereerst door een vliegverbod boven Afrin en het hele gebied van Noord-Syrië in te voeren.”

De autonome provincie Bozen – Zuid-Tirol heeft zijn solidariteit betuigd met de bevolking en de democratische ervaringen in Rojava – Noord-Syrië met zijn resolutie n.663 / 206, die in het plaatselijke parlement werd goedgekeurd op 15.9.2016. De Autonome Raad en de regering van Zuid-Tirol zullen in maart 2018 opnieuw hun solidariteit betuigen met de Koerden en andere minderheidsgroepen die het gebied van Rojava en Noord-Syrië delen.

“De lokale NGO’s dringen er bij deze instellingen op aan om actief in gesprek te gaan met het Italiaanse parlement en de regering om het democratische confederalisme van Rojava en zijn vrije, multiculturele, seculiere, democratische regio in een toekomstig federaal en democratisch Syrië te behouden en te verdedigen. We hebben de lokale autonome regering opgeroepen om, naast haar politieke solidariteit, alle mogelijke stappen te nemen om actieve en concrete steun te garanderen voor Rojava – Noord-Syrië, vooral op humanitaire basis “, voegde Thomas Benedikter eraan toe.