Officier van justitie eist 7 jaar gevangenisstraf voor het fluiten van een Koerdisch lied – Turkije

Een Turkse officier van justitie eiste zeven jaar gevangenisstraf voor een groep universiteitsstudenten die op school een populair Koerdisch lied floten.

De aanklager van Diyarbakir beschuldigde twaalf universiteitsstudenten ervan “propaganda voor een terroristische organisatie te verspreiden” en “misdaden te begaan in naam van een terroristische organisatie” tijdens een mars om het Koerdische nieuwe jaar (Newroz) te vieren.

Een van de studenten, in het artikel aangeduid als Suat Mustafa Ş., is beschuldigd van “het maken van terroristische propaganda” voor het fluiten van een Koerdisch lied.

“Toen ik wegliep de scène, kwam iemand in burgerkleding naar me toe, vertelde me dat hij van de politie was, nam me bij de arm en sommeerde mij om met hem mee te gaan. Ik vroeg hem om identificatie maar dit werd niet getoond”, zei Suat Mustafa.

“Toen kwamen vier of vijf politieagenten de andere agent bijstaan en namen mij mee. Ik floot geen provocerend (PKK) lied in de gezichten van politieagenten. Ik floot een lied van een populaire Koerdische artiest.”