Ums Ganze Alliantie in solidariteit met Afrin

“Leren van de Koerden betekent winnen. Zoals de communist … ums Ganze! alliantie die we kritisch maar in solidariteit verwijzen naar de revolutie in Rojava / Noord-Syrië.”

De Ums Ganze Alliantie heeft een solidariteitsverklaring uitgebracht aan de Koerdische vrijheidsbeweging en opgeroepen tot solidariteit met de progressieve krachten in Koerdistan.

De solidariteitsverklaring van de Ums Ganze Alliantie luidt als volgt:

“De huidige situatie in de Koerdische gebieden van Syrië en Turkije escaleert verder. Het Turkse leger valt het kanton Afrin in Rojava aan in samenwerking met islamitische milities onder de vlag van de FSA (“Vrije Syrische Leger”). Deze milities zijn strijdkrachten die zijn opgeleid in Turkije met de steun van voormalige soldaten van Jabhat al-Nusra, Ahrar Al Sham en Daesh. Sinds 2016 bestaat de “FSA” eigenlijk alleen maar als een breed label dat wordt gebruikt om verschillende milities en troepen te omvatten. Wat te verwachten is van de bondgenoten van het Turkse leger als ze winnen in Afrin, is aangetoond door hun vreselijke en misogynistische ontheiliging van de gevallen YPJ-strijder Barin Kobanî. “In Turkije wordt het repressieve apparaat uitgebreid tot het uiterste. Kritiek tegen de Turkse nationalistische eenheid wordt onmiddellijk de kop ingedrukt, elke dag worden journalisten, wetenschappers, politieke tegenstanders of gewoon iedereen die tegen de oorlog is, afgevoerd en gearresteerd. “Een” vrije “en” onafhankelijke ” berichtgeving in Turkije is sedert lange tijd onmogelijk. Mediakanalen die niet volledig achter Erdogan staan worden verbannen en / of gecensureerd. Na de mislukte staatsgreep van juli 2016 werden meer dan 100 journalisten gearresteerd, ongeveer 150 mediakanalen gesloten en meer dan 700 perskaarten nietig verklaard. Kritische journalisten worden onder algemene verdenking gesteld. Terwijl de Duits-Turkse journalist Deniz Yücel snel werd vrijgelaten, werden Ahmet Altan, Mehmed Altan, Nazlı Ilıcak en nog drie personen tot levenslange gevangenisstraf onder zware omstandigheden veroordeeld. Ze krijgen de schuld voor deelname aan de poging tot staatsgreep van 2016 en het hebben van connecties met de Gülen-beweging.

De arrestaties tegen politieke tegenstanders gaan door. Binnenkort worden Amine Gündüz (DBP, Democratische Regio’s Partij) en Aydın Üstün (HDP, Democratische Volkspartij) en vele andere mensen uit regime-kritieke kringen gearresteerd, duizenden anderen zitten reeds in de gevangenis.

Duitsland speelt een plichtsgetrouwe rol tegenover de Turkse staat. Hier worden de Koerdische activisten geconfronteerd met een nieuwe en steeds harder wordende golf van repressie. Verschillende politiek actieve Koerden zitten nu in Duitse gevangenissen. Demonstraties, zoals de recente demonstratie tegen de oorlog in Afrin in Keulen met 30.000 deelnemers, worden aangevallen omdat symbolen van de Koerdische beweging worden getoond. Symbolen van de YPJ, de YPG en de PYD zijn praktisch verboden door een nieuwe wet. Zelfs de symbolen van de studentenvakbond YXK worden in de praktijk gecriminaliseerd – alles bij elkaar verlengt de wet het verbod tot 30 symbolen. Dit werd de afgelopen maanden als reden gebruikt voor verschillende huiszoekingen, bijvoorbeeld in München of Hamburg. Het verbod op de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die in 1994 in Duitsland werd toegepast, heeft een permanente criminalisering van Koerdische activisten in Duitsland tot stand gebracht. Deze criminalisering van Koerdische structuren in Duitsland is een aanval op alle progressieve krachten binnen het Duitse links. Bovendien exporteert Duitsland wapens naar Turkije. Wanneer je de kans hebt om winsten te scoren, tellen mensenlevens niet mee. De beweging in Rojava / de Democratische Federatie van Noord-Syrië verzet zich tegen de agressie van de Turkse staat als gevolg van vuile deals over vluchtelingen en de belangen van Duitse en Turkse hoofdstad.

Tegelijkertijd verdedigen de YPJ, de YPG en de SDF (Syrische democratische strijdkrachten) het Afrin-kanton tegen de invasie van het Turkse leger en islamisten. In dit conflict maakt Turkije geen onderscheid tijdens hun luchtaanvallen tussen actieve strijders en burgers in Afrin , wat tot nu toe heeft geleid tot honderden burgerslachtoffers en -doden. Turkije vernietigt doelbewust, opzettelijk hele gebieden, bijvoorbeeld door de drinkwatervoorziening aan te vallen. Dus, ondanks al hun propaganda over het bestrijden van “terrorisme”, leidt Turkije een oorlog tegen het maatschappelijk middenveld omdat het weet dat het verzet in Afrin populair is. Desalniettemin heeft Turkije nog steeds geen significante vooruitgang geboekt in zijn offensief.

Volgens de SDF kon het Turkse leger slechts vijf kilometer winnen op vijf fronten sinds het begin van “Operatie Olijftak”. Momenteel zijn er zware gevechten in 37 dorpen. Een snelle overwinning, zoals Erdogan voorspelde, is ver te zoeken. Het lijkt erop dat de aanvallen op Afrin plaatsvinden om een ​​beeld van Turks-nationalistische eenheid en kracht te simuleren vóór de volgende verkiezingen in Turkije.

Ondertussen zijn in Duitsland de Duitse gevechtstanks “Leopard 2”, die door het Turkse leger worden gebruikt, de spil van het Duitse publieke debat.

We herinneren ons: in 2014 stond Daesh voor de poorten van de Noord-Syrische stad Kobanê (Arabische Ain al-Arab). De troepen van de YPJ en de YPG waren de eersten die de islamisten een militaire nederlaag lieten lijden en daarom de stad redden. Zij waren het, die samen met de PKK-guerrilla-troepen van HPG een toevluchtsoord konden realiseren voor duizenden Yazidi’s in de bergen van Shengal. De Yezidi’s werden hierdoor gered van de dood door dorst en honger, of als slaaf te worden verkocht,verkracht en vermoord door Daesh. Barzani’s Peshmerga waren hier niet de helden, hoewel ze werden bedankt door de Duitse regering en wapens kregen door niets te doen. In die tijd werden de YPJ / YPG over de hele wereld beroemd als de bevrijders van de onderdrukking door Daesh. Gewoon een sidenote: het opheffen van het PKK-verbod werd door velen besproken, zelfs diep binnen liberale kringen en het maatschappelijk middenveld. Vandaag, nog geen vier jaar later, is Daesh bijna volledig militair verdreven door de strijders van YPJ / YPG. Maar het is niet alleen de militaire strijd tegen Daesh die het de moeite waard heeft gemaakt voor communisten om hun aandacht te richten op Rojava / Noord-Syrië. Het civiele wederopbouwproces richt zich op een ander maatschappelijk model, gebaseerd op gemeenteraden en het model zal de fouten van de Sovjetunie niet herhalen. Op basis van sociaal-ecologische, zelf-georganiseerde, feministische en radicaal-democratische principes, wordt het leven in Syrië omgevormd tot een nieuwe – en toch tegenstrijdige – praktijk boven etnische en religieuze conflicten. Tegelijkertijd valt het NAVO-lid Turkije doelbewust precies deze progressieve krachten aan en bedreigt zelfs zijn NAVO-partner VS met een “Ottomaanse klap in het aangezicht”, d.w.z. een militaire confrontatie. Deze agressie is de grootste bedreiging voor de revolutie in Noord-Syrië sinds het belegering op Kobanê. Terwijl in 2014 de aandacht van iedereen werd getrokken door de gebeurtenissen in Noord-Syrië, is er vandaag geen interesse om de Turkse invasie als een probleem te zien of het AKP-regime aan te vechten.

Leren van de Koerden betekent winnen. Zoals de communist … ums Ganze! alliantie die we kritisch, maar in solidariteit, verwijzen naar de revolutie in Rojava / Noord-Syrië. In tijden van een brede verschuiving naar rechts is het meer dan ooit nodig om alternatieven te vinden voor het heersende systeem, om het perspectief te behouden van een leven boven het kapitalisme en het patriarchaat en een goed leven voor iedereen. Door solidariteit met Kurdistan te verklaren gaat het niet om het uiten van medeleven met een verre strijd. De Koerdische vrijheidsbeweging is een inspiratie en een model voor een globale linkerzijde. Waarom? Deze beweging is een symbool voor een pad dat verder gaat dan het kiezen tussen plaag en cholera: tussen een neoliberaal ‘doorgaan’ met bezuinigingsmaatregelen of zogenaamde ‘aanpassingsprogramma’s’ voor kapitalistisch en een autoritair verlangen naar een sterke nationale staat. Net als de Zapatisten in de jaren negentig, heeft de Koerdische beweging een vuurtoreneffect in tijden van wijdverspreide hopeloosheid. We omarmen het feit dat de Duitse linkerzijde naar deze beweging verwijst – we kunnen veel van deze discussies leren. Naast het collectieve leerproces is het essentieel om naast onze Koerdische kameraden te staan tegen de aanvallen van het repressieve apparaat, evenals fascisten en racisten in Duitsland en de rest van de wereld. Ons gemeenschappelijk doel is een samenleving die verder gaat dan klasse, ‘ras’ en geslacht, die we alleen kunnen bereiken met een anti-nationaal en anti-staatgericht internationalisme. We moeten ons meer bezighouden met de grondbeginselen, de wortels en de huidige realiteit van de Koerdische vrijheidsbeweging en zo (opnieuw) een links universalisme vinden, dat vele malen werd onderstreept door onze Koerdische kameraden. Deze solidariteitsverklaring moet daarom ook worden gezien als een aanbod aan de Koerdische beweging om elkaar te leren kennen en om een ​​gemeenschappelijke discussie te ontwikkelen – op een oog-tot-oog niveau en door praktische ervaringen.

Laat Afrin niet alleen! Laat de progressieve Koerdische strijdkrachten niet alleen in hun ballingschap en laat Koerdistan niet alleen in haar strijd! Laat de mensen in Afrin niet op het droge achter!

We roepen op tot deelname aan de protestacties van onze Koerdische vrienden in Duitsland en voor het organiseren van eigen acties. Solidariteit met de progressieve krachten in Koerdistan!

Stop de vuile deals met het AKP-regime!

Laten we de wapenindustrie vernietigen!

Til het verbod op de PKK op!

Lang leve de revolutie in Rojava! ”