Geen overeenkomst met Assad-regime

Verschillende hooggeplaatste Koerdische functionarissen laten weten dat er geen sprake is van een overeenkomst met het Assad-regime.

Sana Nieuwsagentschap deelde een berichtgeving waarin beweerd werd dat populaire krachten binnenkort naar Afrin komen om de lokale bevolking te steunen bij het aanpakken van de aanvallen die het Turkse regime sinds 20 januari op het gebied heeft gelanceerd.

In het bericht stond “dat de komst van populaire troepen de veerkracht en het verzet van de lokale bevolking zal versterken tegen de Turkse agressie die zich richt op infrastructuur, openbare en particuliere eigendommen en economische en dienstverlenende instellingen”.

De Turkse regering waarschuwde dat het zijn aanvallen op Afrin zou voortzetten, zelfs als het Syrische leger zou binnenkomen.

Shahoz Hassan, de co-voorzitter van de Democratische Unie Partij (PYD) alsook Hussein Feqe, een vertegenwoordiger van de Koerdische Democratische Unie Partij (PYD) in Europa en Aldar Xelil, een Koerdische functionaris en covoorzitter van TEV-DEM zeggen dat er tot op de dag van vandaag geen sprake is van zo’n overeenkomst.

Volgens al-Khal, commandant van een van de milities van de lokale defensie Krachten in al-Zahra, , heeft YPG toestemming gegeven om het Syrische leger onder  eigen omstandigheden te verdelen, maar het Syrische leger wil op eigen voorwaarden terugkeren.

Verschillende journalisten ter plaatste melden dat er tot nu toe geen Syrische groepen zijn gesignaleerd in de regio. Wel zijn er groepen burgers uit Aleppo gearriveerd die het verzet van Afrin komen bijstaan.